Etnospektiva

oktobar 11, 2016 objavljeno u rubrici Aktivnosti biblioteke, Novosti autor Urednik

Maštoviti radovi sa zanimljivim kombinacijama tradicionalnog i savremenog

etnospektiva-1         Ustanova za izradu tapiserija ATELJE 61 iz Petrovaradina u saradnji sa Opštinskom narodnom bibliotekom “Veljko Petrović” iz Žablja u postavci Goranke Vukadinović i Eve Đukić, organizovala je izložbu radova polaznika škole tkanja “Atelje 61”.
Može se reći da su počeci izrade tapiserije nastali pedesetih godina prošlog veka u Žablju kada je Boško Petrović, slikar i tapiserista, sa Vericom Uzelac , tkaljom iz Žablja otkrivao tajne komplikovanog ali vrednog i lepog starog zanata i promovisao ga u evropskim prestonicama kulture.
I sada ova škola ima polaznike iz Žablja (Sanja Prodanov, nastavnica razredne nastave) ali i iz drugih gradova Vojvodine, Srbije, Velike Britanije, Italije, Poljske, Rusije.
Autorka izložbe, Goranka Vukadinović, istoričarka umetnosti, je istakla da su poseban estetizam starih tekstilija različitih funkcionalnih, likovnih i tehničkih karakteristika, u simbiozi sa novim i osavremenjenim pristupima tkanju, sa čestom implementacijom drugih, netkačkih tehnika, podstakli ideju o temi ove izložbe.
Sve prisutne pozdravila je Dubravka Dudić, direktorka Opštinske narodne biblioteke, ističući da nas ovakve manifestacij podsećaju na tradiciju, ali i na sadašnjost i da bez tog spoja nema kontinuiteta u prepoznavanju jednog naroda.
Izložbu je otvorila Nerima Šovljanski, članica Opštinskog veća zadužena za kulturu , naglasivši da je posebno raduje što će ovu izložbu moći da posete učenici osnovne i srednje škole i građanstvo.
Mešoviti hor “Pastorala” pod stručnim rukovodstvom Katarine Janković, iz svog bogatog repertoara izdvojio je dve kompozicije “Moja mati ćilim tka” i “Tiho noći moje zlato spava” koje su dale posebnu toplinu galerijskom ambijentu a posetiocima lirski doživljaj.
Izložba je otvorena do 24. oktobra, radnim danom od 07-19 sati.
Ako niste bili na otvaranju, dođite sad!

Dubravka Dudić