Етноспектива

11 октобра, 2016 објављено у рубрици Активности библиотеке, Новости аутор Уредник

Маштовити радови са занимљивим комбинацијама традиционалног и савременог

etnospektiva-1         Установа за израду таписерија АТЕЉЕ 61 из Петроварадина у сарадњи са Општинском народном библиотеком „Вељко Петровић“ из Жабља у поставци Горанке Вукадиновић и Еве Ђукић, организовала је изложбу радова полазника школе ткања „Атеље 61“.
Може се рећи да су почеци израде таписерије настали педесетих година прошлог века у Жабљу када је Бошко Петровић, сликар и таписериста, са Верицом Узелац , ткаљом из Жабља откривао тајне компликованог али вредног и лепог старог заната и промовисао га у европским престоницама културе.
И сада ова школа има полазнике из Жабља (Сања Проданов, наставница разредне наставе) али и из других градова Војводине, Србије, Велике Британије, Италије, Пољске, Русије.
Ауторка изложбе, Горанка Вукадиновић, историчарка уметности, је истакла да су посебан естетизам старих текстилија различитих функционалних, ликовних и техничких карактеристика, у симбиози са новим и осавремењеним приступима ткању, са честом имплементацијом других, неткачких техника, подстакли идеју о теми ове изложбе.
Све присутне поздравила је Дубравка Дудић, директорка Општинске народне библиотеке, истичући да нас овакве манифестациј подсећају на традицију, али и на садашњост и да без тог споја нема континуитета у препознавању једног народа.
Изложбу је отворила Нерима Шовљански, чланица Општинског већа задужена за културу , нагласивши да је посебно радује што ће ову изложбу моћи да посете ученици основне и средње школе и грађанство.
Мешовити хор „Пасторала“ под стручним руководством Катарине Јанковић, из свог богатог репертоара издвојио је две композиције „Моја мати ћилим тка“ и „Тихо ноћи моје злато спава“ које су дале посебну топлину галеријском амбијенту а посетиоцима лирски доживљај.
Изложба је отворена до 24. октобра, радним даном од 07-19 сати.
Ако нисте били на отварању, дођите сад!

Дубравка Дудић