Ученици основне школе у посети изложби „Господин Павле Бељански„

20 новембра, 2016 објављено у рубрици Новости аутор Уредник

АУТОРСКО ТУМАЧЕЊЕ ИЗЛОЖБЕ О ПАВЛУ БЕЉАНСКОМ
ДЕЦИ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ


Јасмина Јакшић Субић и Марта Ђармати, ауторке изложбе „ Господин Павле Бељански (1892-1965)„ су ученицима и наставницима Основне школе „Жарко Зрењанин“ у Госпођинцима у фоајеу здања Месне заједнице где је била поставка једног дела изложбе, говориле о Павлу Бељанском, његовој вези са госпођиначким пореклом, одрастању, члановима породице, познанству и дружењу са многобројним књижевницима међу којима су били Милош Црњански, Иво Андрић, Вељко Петровић, Јован Дучић, о дружењу са сликаркама Зором Петровић, Љубицом Сокић, љубави према класичној музици, боравку у европским метрополама и упознавању њихове културе.
Посебно су нагласиле да је породица Павла Бељанског разлог за гостовање ове изложбе у Госпођинцима јер се сам Павле Бељански бавио истраживањем породичне историје и дошао до података да су у Госпођинцима православни свештеници били његови чукундеда Николај, прадеда Павле (1781-1848), деда Никола (1819-1909) и стриц Павла Бељанског Павле (1844-1878). Ту се родио и његов отац Светозар (1851-1921). Посмртне остатке оца, мајке и брата преместио је у породичну гробницу у порти храма Светог архиђакона Стефана у Госпођинцима, где је и сам сахрањен 1965. године.
Овим гостовањем, исцрпним и надахнутим тумачењем живота и рада Павла Бељанског ученици су употпунили слику једног од највећих колекционара и дипломате који је пореклом из Госпођинаца.
Ауторке изложбе, Јасмина Јакшић Субић и Марта Ђармати, су позвале ученике и наставнике да дођу у Нови Сад, у Спомен-збирку Павла Бељанског, где ће моћи да виде у оригиналу слике скулптуре, таписерије и цртеже које је Павле Бељански завештао српском народу и потом апострофирале да нису само уметници неимари наше душе, већ и колекционари.
Дубравка Дудић