Učenici osnovne škole u poseti izložbi “Gospodin Pavle Beljanski“

20 novembra, 2016 objavljeno u rubrici Novosti autor Urednik

AUTORSKO TUMAČENJE IZLOŽBE O PAVLU BELJANSKOM
DECI OSNOVNE ŠKOLE


Jasmina Jakšić Subić i Marta Đarmati, autorke izložbe “ Gospodin Pavle Beljanski (1892-1965)“ su učenicima i nastavnicima Osnovne škole “Žarko Zrenjanin” u Gospođincima u foajeu zdanja Mesne zajednice gde je bila postavka jednog dela izložbe, govorile o Pavlu Beljanskom, njegovoj vezi sa gospođinačkim poreklom, odrastanju, članovima porodice, poznanstvu i druženju sa mnogobrojnim književnicima među kojima su bili Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Veljko Petrović, Jovan Dučić, o druženju sa slikarkama Zorom Petrović, Ljubicom Sokić, ljubavi prema klasičnoj muzici, boravku u evropskim metropolama i upoznavanju njihove kulture.
Posebno su naglasile da je porodica Pavla Beljanskog razlog za gostovanje ove izložbe u Gospođincima jer se sam Pavle Beljanski bavio istraživanjem porodične istorije i došao do podataka da su u Gospođincima pravoslavni sveštenici bili njegovi čukundeda Nikolaj, pradeda Pavle (1781-1848), deda Nikola (1819-1909) i stric Pavla Beljanskog Pavle (1844-1878). Tu se rodio i njegov otac Svetozar (1851-1921). Posmrtne ostatke oca, majke i brata premestio je u porodičnu grobnicu u porti hrama Svetog arhiđakona Stefana u Gospođincima, gde je i sam sahranjen 1965. godine.
Ovim gostovanjem, iscrpnim i nadahnutim tumačenjem života i rada Pavla Beljanskog učenici su upotpunili sliku jednog od najvećih kolekcionara i diplomate koji je poreklom iz Gospođinaca.
Autorke izložbe, Jasmina Jakšić Subić i Marta Đarmati, su pozvale učenike i nastavnike da dođu u Novi Sad, u Spomen-zbirku Pavla Beljanskog, gde će moći da vide u originalu slike skulpture, tapiserije i crteže koje je Pavle Beljanski zaveštao srpskom narodu i potom apostrofirale da nisu samo umetnici neimari naše duše, već i kolekcionari.
Dubravka Dudić