Препорука књиге: “Бланк” Феђе Штукана

Препорука књиге: “Бланк” Феђе Штукана

Босанско-херцеговачки глумац Феђа Штукан је рођен у Сарајеву 1970. године у мешовитој муслиманско-православној породици. Учествовао је у рату у Босни, који је самоиницијативно напустио, након чега су га његов немирни дух, али и животни пут пун изазова, водили ка новим, невероватним околностима.

Своју динамичну младост, готово нестварно богату садржајима и искуствима, описао је у аутобиографском роману ироничног наслова – „Бланк” (празнина).

У овом роману Штукан без страха и оклевања открива своја најдубља интимна размишљања и осећања и приказује нам себе изнутра, огољеног до сржи. Упознајемо човека који је пре свега Човек, хуманизовано друштвено биће, па тек онда власник свога духа и тела, припадник и изгнаник из стварних и имагинарних подела које су му силом наметнуте. Вођен сталном потребом да унесе правду у искривљени свет, он полако губи истинског себе, али се поново проналази кроз катарзично искуство родитељства. На крају, остаје са спознајом да су идоли и идеологије ништа више него предмети фикције, а живот – највећа вредност која постоји.

Роман „Бланк” Феђа Штукан је код нас први пут објавио 2021. године у сарадњи са издавачком кућом “Чигоја штампа”. До данас је објављено педесет нових издања.

Сузана Узелац, дипломирани библиотекар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*