Библиотека у Жабљу

Библиотека у Жабљу функционише у објекту из 19. века, који у овом тренутку задовољава потребе корисника. Рад се одвија у одељењу за обраду књига и завичајном одељењу, позајмном одељењу са читаоницом, у читаоници за коришћење дневне штампе и осталих серијских публикација, и галеријском простору. Дворишни простор је такође у функцији, ако то дозвољавају временски услови. Фонд је у већој мери смештен у засебној просторији, а у мањем обиму у позајмном одељењу, и укупно га чини око 20.000 библиотечких јединица. У библиотеци у Жабљу ради Завичајни фонд, чија је основна функција прикупљање, обрада и архивирање свих врста монографских и серијских публикација и ефемерне грађе која се садржински односи на свакодневни живот и рад грађана, радних колектива и институција у општини Жабаљ.

Најбројнији корисници библиотеке у Жабљу су ученици основних, затим, средњих школа и запослени.

Књижница са читаоницом у Чуругу

Књижница са читаоницом у Чуругу поседује фонд са око 18.000 наслова. Налази се и центру села у старој школској згради. У једној просторији је смештен фонд, а у другој позајмно одељење са читаоницом. Статистички показатељи говоре да је чурушка библиотека радо посећена и омиљена институција културе код својих житеља.

Књижница са читаоницом у Ђурђеву

Књижница са читаоницом у Ђурђеву функционише у згради из шездестих година прошлог века, чији је скроман простор временом постао тесан за фонд од око 10.000 књига. Пословни простор се састоји од две просторије. Већа се користи за рад са корисницима и обраду књига, а другој, мањој просторији је смештен део фонда.

Због специфичне националне структуре становништва у Ђурђеву, Књижница са читаоницом активно прати и допуњује фонд са текућом продукцијом на русинском језику. Библиотека тиме учествује у очувању националне свести и културе ђурђевачких Русина. Фонд на русинском језику садржи око 1000 публикација.

Књижница са читаоницом у Госпођинцима

Књижница са читаоницом у Госпођинцима налази се у згради из шездесетих година прошлог века и све њене активности се одвијају у једној просторији. Смештајни и радни капацитети библиотеке су прескромни за фонд од око 9.000 књига. И поред отежавајућих околности библиотека ради редовно и радо је посећено место, пре свега ученика основних школа.

Ваш коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*