Biblioteka u Žablju

Biblioteka u Žablju funkcioniše u objektu iz 19. veka, koji u ovom trenutku zadovoljava potrebe korisnika. Rad se odvija u odeljenju za obradu knjiga i zavičajnom odeljenju, pozajmnom odeljenju sa čitaonicom, u čitaonici za korišćenje dnevne štampe i ostalih serijskih publikacija, i galerijskom prostoru. Dvorišni prostor je takođe u funkciji, ako to dozvoljavaju vremenski uslovi. Fond je u većoj meri smešten u zasebnoj prostoriji, a u manjem obimu u pozajmnom odeljenju, i ukupno ga čini oko 20.000 bibliotečkih jedinica. U biblioteci u Žablju radi Zavičajni fond, čija je osnovna funkcija prikupljanje, obrada i arhiviranje svih vrsta monografskih i serijskih publikacija i efemerne građe koja se sadržinski odnosi na svakodnevni život i rad građana, radnih kolektiva i institucija u opštini Žabalj.

Najbrojniji korisnici biblioteke u Žablju su učenici osnovnih, zatim, srednjih škola i zaposleni.

Knjižnica sa čitaonicom u Čurugu

Knjižnica sa čitaonicom u Čurugu poseduje fond sa oko 18.000 naslova. Nalazi se i centru sela u staroj školskoj zgradi. U jednoj prostoriji je smešten fond, a u drugoj pozajmno odeljenje sa čitaonicom. Statistički pokazatelji govore da je čuruška biblioteka rado posećena i omiljena institucija kulture kod svojih žitelja.

Knjižnica sa čitaonicom u Đurđevu

Knjižnica sa čitaonicom u Đurđevu funkcioniše u zgradi iz šezdestih godina prošlog veka, čiji je skroman prostor vremenom postao tesan za fond od oko 10.000 knjiga. Poslovni prostor se sastoji od dve prostorije. Veća se koristi za rad sa korisnicima i obradu knjiga, a drugoj, manjoj prostoriji je smešten deo fonda.

Zbog specifične nacionalne strukture stanovništva u Đurđevu, Knjižnica sa čitaonicom aktivno prati i dopunjuje fond sa tekućom produkcijom na rusinskom jeziku. Biblioteka time učestvuje u očuvanju nacionalne svesti i kulture đurđevačkih Rusina. Fond na rusinskom jeziku sadrži oko 1000 publikacija.

Knjižnica sa čitaonicom u Gospođincima

Knjižnica sa čitaonicom u Gospođincima nalazi se u zgradi iz šezdesetih godina prošlog veka i sve njene aktivnosti se odvijaju u jednoj prostoriji. Smeštajni i radni kapaciteti biblioteke su preskromni za fond od oko 9.000 knjiga. I pored otežavajućih okolnosti biblioteka radi redovno i rado je posećeno mesto, pre svega učenika osnovnih škola.

Vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*