Препорука књиге: “Незаустављиви” Јувала Ное Харарија

Препорука књиге: “Незаустављиви” Јувала Ное Харарија

У серијалу „Ми незаустављиви“ аутора Јувала Ное Харарија, у издању Креативног центра из 2022. године, говори се о историји човечанства, уз илустрације и на начин прилагођен млађој читалачкој публици, мада у овим причама могу уживати сви нараштаји. Кроз истиниту причу и догађаје, у мистериозној атмосфери, сазнајемо одговоре на питања. На пример, постављају се питања ко смо ми и откуд овде, као и зашто неки људи имају много, а други веома мало.

Први део серијала „Како смо освојили свет“ враћа читаоца у камено доба и открива како је човек постао најмоћније биће на планети. Циљ је да се деца и млади подстакну на постављање питања и размишљање о прошлости, да се упуте ка свести да свет у ком живимо није морао бити овакав, већ су га људи таквим учинили и да га можемо мењати. Даље, први део серијала прича причу о времену када смо били примати, прелазећи преко времена проналаска ватре, оруђа, све до времена кад је човек освојио небо и свемир.

Други део серијала „Зашто свет није праведан?“ истражује порекло неједнакости и моћи; помаже деци да сазнају одакле потичу краљеви, краљице, војсковође, слуге, као и о разлозима због којих неки живе у палатама као богови, док други служе или им се покоравају.

Упркос овим филозофским темама које оба дела серијала покрећу, језик који аутор користи је веома разумљив и помаже основцима и младима да процесе из далеке прошлости доведу у везу са данашњим друштвеним појавама, тако да се критичко читање историје претвара у критичко читање савремене стварности света у ком сви живимо.

Ана Ивков

дипломирани библиотекар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*