Песничко вече у галерији ОНБ

Песничко вече у галерији ОНБ

Песнички сусрет са Драганом Рибићем, Иреном Бодић, Светланом Делић и Ковиљком Прошић Пилиповић одржан је 18. септембра у галерији ОНБ у виду интерактивног промовисања поезије поменутих песника који су остварили сарадњу са Општинском народном библиотеком “Вељко Петровић” Жабаљ.

Ирена Бодић је рођена у Тителу, сада са својом породицом живи у Жабљу. Поред тога што је знамо као страственог читаоца домаће и светске поезије, важно је да кажемо да Ирена пише поезију од ране младости. Са појавом друштвених мрежа се осмелила да своје песме подели са другима. То је резултирало објављивањем њене прве збирке „Панонске несванулице“ 2020. године, која је промовисана 2022. године у ОНБ. Песме Ирене Бодић су превођене и на мађарски језик. Друга књига песама „У потрази за лепотом“ се налази у припреми за штампу и требало би да стигне до читалаца до Сајма књига 2024. године. Иренине песме су песме слободног стиха, често херметичне, испеване једним женским гласом који се боји различитим тоновима, дефинисаним у разноврсном и динамичном емотивном животу женског бића. Тако је жена у Ирениним песмама глас који ће проговорити љутњом, нежношћу, плачем, меланхолијом, чежњом, тугом, вапајем, захвалношћу…

Драгана Рибића као песника у ОНБ познајемо као истанчану, фину и светлу песничку душу. Збирка коју је представио на промоцији у ОНБ 2024. године „Под задњом кошуљом делфина“ јесте збирка песама сабраних из неколико деценија његовог стварања и у том смислу је тематски веома разноврсна, иако би се рекло да је већина песама посвећена љубави, и то на такав начин да се љубав према драгој, према природи и људима уопште, те према свету као једној Божијој башти, наиме, преплићу; једна другу инспиришу и стварају збирку која је заправо тематски обједињена.

Светлана Делић је рођена у Новом Саду и живи у Чуругу са породицом, а почела је да пише пре отприлике шест година. Збирка „Златне нити“ из 2024. године је њена друга збирка по реду, а прва збирка носи назив „Плетиља љубави и наде“. Светланине песме су песме певљиве, садрже риму која прозиводи звучање неодољиво асоцирајући на Змајеву поезију. Песме поседују мелодијску лакоћу и тематску разноврсност – Светлана експериментише са породичним темама, националним темама, љубавним темама, али и примерима песама за децу. 

Ковиљка Прошић Пилиповић је рођена у Новом Саду и живи у Бачком Јарку. Она је наступила као гостујућа песникиња. Поезију је почела да пише у основној школи у оквирима литерарне секције наставнице Косе Пакушевскиј, а своју прву збирку песама „Кутија“ је објавила 2022. године у издању Нове поетике из Београда. Ковиљкине песме су исечци из стварности која углавном допире из прошлости. Веома упечатљиве, меланхоличне и снажне слике које се преламају у изломљеном стиху ове поезије, подсећају на вредности живота, самериве само сабирањем тренутака.    

Вече је било динамично, публика је учествовала постављањем питања на коеј су песници одговарали стихом, често пружајући сасвим различите одговоре на иста питања, попут оног шта је љубав, где је људска слобода, ко је пријатељ, и тако даље.

Радујемо се будућим сусретима са песницима и захваљујемо нашој верној публици на дружењу!

Варја Нешић, уредник културног програма ОНБ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*