Препорука књиге: “Ново варварство” Бојана Јовановића

Препорука књиге: “Ново варварство” Бојана Јовановића

Бојан Јовановић, наш еминентни етнолог, вишедеценијски је проучавалац српске традиције и културе. У својим научним истраживањима се бавио, између осталог, карактером и обичајима нашег народа у националном контексту, али и у оквирима светског културног наслеђа.

Његова књига есеја под називом „Ново варварство”, објављена 2021. године у издању Издавачког предузећа “Адреса” из Новог Сада, једна је у низу његових социолошко-психолошко-етнолошких анализа појединих друштвених феномена, уско везаних за схватање и разумевање варварског понашања.

Појам варварства Јовановић посматра као сукоб између припадника различитих нивоа културног развоја, где су представници цивилизације културно супериорни у односу на културно инфериорне варваре. У тако постављеној дијалектици, он објашњава појаве као што су насиље, пасивна агресија, вербално оружје и свесно уништавање других, односно облике њиховог испољавања у нашем друштву и култури.

Манифестације варварства у савременом друштву су, по Јовановићевом мишљењу, замаскиране. Оне настају као производ околности, са циљем урушавања тековина цивилизоване културе. У књизи „Ново вараварство” Бојан Јовановић тематски разрађује проблеме којима се бавио нешто раније у својој научној монографији „Агресија и култура”. Као објективни посматрач, са енциклопедијским знањем и искуством у оба случаја је успео да објасни саму суштину и механизме по којима делују варвари модерног доба.

Сузана Узелац, дипломирани библиотекар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*