Дечија недеља 2024 у ОНБ

Дечија недеља 2024 у ОНБ

Овогодишња Дечија недеља је на националном нивоу у школама, предшколским установама и установама културе обележавана у знаку позива на толеранцију, поштовање и подсећање на достојанство сваког детета, па тиме и човека. У Општинској народној библиотеци смо се потрудили да понудимо гостопримство у низу тематских радионица и пратећих програма у које смо укључили нашу децу, понајвише предшколског узраста, припремајући њихову пажњу за правила међусобног опхођења која их очекују кад започну ширу социјализацију.

Жабаљ

У Жабљу су за предшколске групе ПУ “Детињство” одржане две радионице које су припремиле колегинице Радојка Јовановић, Анђелка Миловац и Сандра Ђурић. Прва радионица је одржана у петак 11. октобра када су деца уз разговор и игре асоцијација имала задатке да цртежима прикажу шта за њих представљају мир и међусобно поштовање. У понедељак 14. октобра деца исте предшколске установе су посетила изложбу Владимира Марковића “Сакрално наслеђе Срба у Мађарској” организовану у сарадњи са Културним центром “Српски венац” из Будимпеште. Посматрајући живописне боје и рељефе српских храмова у другој средини, деца су учила о верској толеранцији и љубави према својој вери.

Чуруг

У Чуругу је библиотеку у четвртак 10. октобра посетило одељење првог разреда са учитељицом Љиљом Мајски на позив да учествују у радионици посвећеној вршњачкој емпатији под називом “Разумем те и нудим ти помоћ”, која је заснована на истоименој књизи Татјане Пурковић и Тее Кнежевић. Радионицу је припремила и водила Варја Нешић.

Госпођинци

У госпођиначком вртићу “Маслачак” су колегинице Анђелка Миловац и Мирјана Попов одржале три радионице у складу са слоганом дечије недеље “толеранција и љубав за сваки дан”. Прва радионица је била посвећена упознавању са радом библиотеке, друга је деци приближила термине права и обавеза, а трећа радионица под називом “Не слушам те” је тематизовала слушање као израз поштовања саговорника и опште културе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*