Вече са Милорадом Ћустићем у Чуругу

Вече са Милорадом Ћустићем у Чуругу

Одмицањем живота питање на које човек увек изнова тражи одговор “ко сам ја?” све чешће и јасније провоцира још инспиративније питање “одакле сам?”. Емотивне, психолошке, историјске и метафизичке реперкусије тог питања се појачавају чињеницом удаљености оног који се пита од свог места порекла, од свог завичаја.

Управо вођен питањима која зрелост носи, аутор књиге “Чуруг: преци и потомци”, Милорад Ћустић, започео је у Француској пре више од четири деценије дуго путовање – осликавањем једног породичног стабла. Од тог стабла разгранао се интерес за порекло чурушких Срба у вишевековном пресеку, поставши једно огромно истраживање, записивање и састављање информација о хиљадама судбина људи који су насељавали Чуруг од 17. века до данас. Тако је настала поменута књига, као сведочанство значаја једне заједнице, која се интегрише око симбола-храма својом постојећом самосвешћу и постаје историјски и друштвено препознатљива у времену.

Промоција монографије “Чуруг: преци и потомци” организована је у огранку “Петар Коњовић” ОНБ “Вељко Петровић” Жабаљ уЧуругу 30. јуна у свечаној сали, кроз разговор са аутором којим је модерирала уредница културног програма Варја Нешић и у интерактивном ишчитавању делова књиге о пореклу чурушких породичних презимена.

Посебну част промоцији овог драгоценог записа о Чуружанима у времену учинио је председник Општине Жабаљ, Урош Радановић, увек брижан према напорима да се похрањује највредније у традицији наше општине. Председник је уз најтоплије честитке у име целе заједнице и жабаљске општине уручио аутору Милораду Ћустићу поклон-књигу и урамљену фотографију старог Чуруга, примивши истовремено и потписан примерак монографије “Чуруг: преци и потомци”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*