“Вики библиотекар” у ОНБ

“Вики библиотекар” у ОНБ

Будући да убрзана дигитализација савременог света мења начине обављања библиотечке делатности, тако и библиотекари улазе на сцену као посебно одговорни да обезбеде аутентичност и истинитост информација на интернет небу.

Један од начина да се библиотекари укључе у креирање платформи или садржаја на интернету који су носиоци информација или знања јесте и пројекат “Вики библиотекар”, иза којег стоји Универзитетска библиотека “Светозар Марковић” у Београду.

Тако је 17.6.2024. године у галеријском простору ОНБ одржан семинар за библиотекаре наше установе, на ком су предавачи били Оја Криуновић, дипломирани библиотекар саветник УБ и Миле Стјепановић, библиотекар саветник. Тема семинара је било увођење у пројекат “Вики библиотекар”, као и креирање садржаја на Википедији. Овим је библиотекарима са жабаљске општине омогућено да се укључе на квалитетан начин и поседујући добре референце у постављање садржаја на слободну енциклопедију, што је од посебног значаја за видљивост и неговање завичајне културе, као и ширење информација о појединцима, догађајима, установама и појмовима важним за културну историју општине и историјат и делатност установе ОНБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*