Вођење кроз Легат Владислава Рајчетића – Музејска недеља у ОНБ 2023

Вођење кроз Легат Владислава Рајчетића – Музејска недеља у ОНБ 2023

Општинска народна библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ има част да већ годинама буде дом уметничке колекције керамике Владислава Рајчетића. Будући да је збирка изложена у просторијама библиотеке, ове године смо нашим младим корисницима, ученицима туристичко-хотелијерског смера Средње школе „22. октобар“ у Жабљу омогућили једну радионицу о уметности и стручно вођење кроз колекцију керамичких предмета. Радионицом и разговором о уметности је модерирала библиотекар-уредник Варја Нешић, а стручно вођење кроз колекцију свог оца деци је приуштио библиотекар Здравко Рајчетић.
Разговарајући о ствараоцу, о уметности као начину људског израза, о симболима изложене керамике, о стилизацији као поступку, о историји уметности, верујемо да смо приуштили један својеврстан угођај ходања кроз време и промишљања о ономе што нам је закривено свакодневним и површнијим темама од оних које уметност похрањује. Тиме верујемо да смо и испунили циљеве у одржавању Музејске недеље у ОНБ за 2023. годину.


Стручна вођења кроз легат и музејску збирку су нашим суграђанима увек доступна. Уколико сте заинтересовани да обиђете доступне збирке и сазнате кроз причу о њима и нешто драгоцено о трајању наше културе и народа на просторима шајкашке, обратите се вашој библиотеци или слободно с књигом у руци прошетајте библиотеком, а ми ћемо се потрудити да ваше време проведено код нас буде плодно и пријатно! Добро сте дошли!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*