Дани Свете Петке у ОНБ

Дани Свете Петке у ОНБ

ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ у сарадњи са Црквеном општином Жабаљ по благослову Његовог Високопреосвештенства Епископа бачког г. Иринеја организује манифестацију посвећену сећању на свештени лик једне од најпоштованијих светитељки у српском народу – Преподобне Мајке Параскеве, Свете Петке.

Света Петка у српском народу гласи за заштитницу жена, мајки и покровитељку свих потребитих. Верујемо да не постоји дом или кутак који не краси макар једна најскромнија икона ове светитељке.

Култ Свете Петке је у нашу традицију ушао у једном историјски осетљивом тренутку, када је српска држава почивала на снази и вољи једне жене, кнегиње Милице Хребељановић. Тада су мошти прошле кроз нашу земљу и престони град, стварајући нераскидиву молитвену везу са поменутом светитељком.

Као установа културе, у сарадњи са свештенством жабаљске општине, осмислили смо дводневни програм у ком ћемо угостити Архимандрита Клеопу Стефановића, настојатеља Манастира Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима, као аутора књиге Света Петка – у којој износи своје дубоко проживљено искуство живота поред моштију у Јашију, те све богатство духовних дарова које носи традиција поштовања светитељке. Гостовање арх. Клеопе и промоција књиге ће се одржати у петак 3. новембра у 19.00 часова у галерији ОНБ у Жабљу.  Разговор о књизи ће водити уредница културног програма ОНБ Варја Нешић.

Други дан манифестације смо посветили промоцији уметничког стваралаштва инспирисаног животом светитељке, те ће се одржати пројекција филма редитеља Хаџи Александра Ђуровића Света Петка – Крст у пустињи у суботу 4. новембра у биоскопској сали у Жабљу у 19.00 часова. Филм је заснован на бестселер роману Петкана (2001), већ две деценије најчитаније српске списатељице Љиљане Хабајановић Ђуровић. Роман Петкана преведен је и објављен на седам језика (руски, грчки, белоруски, грузијски, румунски, бугарски и македонски). Филм представља прву српско-јорданску копродукцију (сниман је већим делом у Јордану, Србији и у Румунији). Припреме и снимање су почели 2018. године, али је услед пандемије COVID-19 и одлагања постпродукције филм завршен тек у октобру 2021. Пројекат је на предлог Филмског центра Србије подржала Влада Републике Србије преко Министарства културе, као и Секретаријат за културу Аутономне покрајине Војводине на конкурсу за филм 2017. године, али и Краљевски филмски центар Јордана (Royal Film Center – RFC). Српска премијера је била 6.9.2022. у Београду, светска премијера филма је била 28.8. на 44. филмском фестивалу у Москви. Европска премијера је одржана 30.9. у Бечу. У продукцији су учествовале продукцијске куће Александрија Филм (Београд, Србија), Jordan Pioneers (Аман, Јордан). Извршни продуцент је Милован Ђуровић. Продуценти су Љиљана Хабјановић Ђуровић, Хаџи Александар Ђуровић, а ко-продуцент је Khaled Haddad. Редитељ филма је Хаџи Александар Ђуровић. Сценаристи су Љиљана Хабјановић Ђуровић и Хаџи Александар Ђуровић. Директори фотографије су Хаџи Александар Ђуровић, Бојан Ракић САС (Србија), Shafiq Olabi (Јордан). Улоге у филму тумаче: Милена Предић (Света Петка), Милица Стефановић (Демон), Mariam Amer (Зејнеба), Samaia Amareen (мала Зејнеба), Филип Хајдуковић (Анђео), Abdelrahman Barakat (Пустињак), Moataz Abu Al-Ganam (Зејнебин муж), Јана Тодоровић (мала Петка), Силма Махмути (млада Петка), Андреј Шепетковски (Георгије), Даниел Сич (брат Јевтимије), Бранислав Томашевић (Племић), Јадранка Селец (мајка Петканина), Вивијан Хумљан (отац Петканин), Симон Јегоровић (мали брат Јевтимије).

У име управе Православне парохије у Жабљу и ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ позивамо вас да у радости испратимо манифестацију!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*