Делегација Општине Жабаљ на представљању културне мапе Теслића у Матици Српској

Делегација Општине Жабаљ на представљању културне мапе Теслића у Матици Српској

Као што је познато из бројних досадашњих активности ОНБ, општина Жабаљ на основу протокола о сарадњи потписаног са Матицом српском део је активности у раду МС које подразумевају повезивање међу установама културе у матици и расејању у циљу даљег рада на националним интересима у култури као примарном подручју интересовања Матице српске.

Наиме, 10. новембра у 12.00 часова је у свечаној сали Матице српске представљена културна мапа општине Теслић у Републици Српској и том приликом су се окупљенима обратили др Милан Мицић, генерални секретар МС, др Милан Миличевић, начелник општине Теслић, проф. Алекса Касаповић, председник СПКД “Просвјета” Теслић и јереј Тадија Никчевић испред Архијерејског намесништва теслићког. У својим надахнутим беседама представили су потенцијале које општина Теслић има као наслеђе и као реализован капацитет у свом тренутном функционисању на укупнох привредној, туристичкој и културној сцени, а најпре духовној и просветној.

Испред Општине Жабаљ овом представљању су присуствовали Сергеј Запорожац, председник Туристичке организације ОЖ, Милован Мирков, директор ОНБ “Вељко Петровић” Жабаљ, Варја Нешић, уредница културног програма ОНБ и Атанасије Темеринац, координатор Омладинског клуба ОНБ и представник истог клуба у сарадњи са Омладинским одбором Матице српске. Делегација наше општине је присуствовала догађају како би се званично успоставила сарадња између установа културе жабаљске и теслићке општине и како би се формирали први конкретни кораци у културној размени између општина, за коју постоје бројни разлози, пре свега због тога што значајан број становника насеља наше општине води порекло из теслићког краја.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*