“Дуго путовање у Табану” Милана Мицића – разговор о књизи

“Дуго путовање у Табану” Милана Мицића – разговор о књизи

Срце му је радо насељавало нову земљу, али одавно нико његов није био путник. Сви о којима су му причали у Батањи били су ратари. Изнад њих трајало је велико, непробојно небо, а испод земља која је мировала хиљаду година и рађала биљке што су расле од њиховог говора…“

Милан Мицић, Дуго путовање у Табану  

Оптација је феномен у српској историји на територији Мађарске с почетка двадесетог века и последњих година задобија своје место у истраживачком и историографском простору. Ради се о тзв. оптирању Срба са територије Мађарске у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, које је започето 1923. године у релативно неповољној друштвено-политичкој ситуацији за Србе у Мађарској и окончано 1931. године као један специфичан миграцијски процес.

Поводом јубилеја који се ове године обележава у матици и међу припадницима српске заједнице у Мађарској планиран је значајан број догађаја и пројеката који ће јавност на различите начине упознати са овим историјским процесом. У организовању и осмишљавању ових догађаја највеће заслуге носи управо гостујући аутор 23. маја текуће године и верни пријатељ ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ, као и целе жабаљске општине, Милан Мицић, широј јавности познат као доктор наука, историчар и генерални секретар Матице српске. Част нам је што је промоција литерарног остварења Милана Мицића део поменутих планираних догађаја широм Војводине и делова мађарске државе у којима живе Срби.

Наиме, Милан Мицић је аутор неколико збирки поезије и прича, за које је добио и књижевна признања, а у књизи „Дуго путовање у Табану“ се упушта у литерарну обраду посебно интригантне теме: судбине Срба у једној релативно малој заједници, која опстаје вековима и одолева притисцима асимилационих процеса у Мађарској и, иако окруњена, види своје корене у српском националном идентитету матичне државе.

Општинска народна библиотека је угостила Милана Мицића и његову поетску прозу – богату симболима, потресну и оплемењујућу у истој мери – у галеријском простору, када је кроз једно интерактивно представљање ове књиге и модерацију уреднице културног програма Варје Нешић, аутор имао прилику да са публиком размени упечатљиве и интимне утиске о читању издвојених делова прича који су се налазили у рукама публике.

Разговор о књизи је постао једна интимна размена на фону трагичке позадине људског живота у сталном кретању као процесу нестајања и настајања. Такође, будући да је тема оптације ове године у фокусу организовања бројних дешавања Културног и медијског центра „Српски венац“ из Будимпеште, као и целокупне Самоуправе Срба у Мађарској, библиотека је радо позвала у онлајн укључење продуцента центра „Српски венац“ Митра Кркељића. Он се обратио жабаљској публици дирљивим говором, истичући истоветност напора у очувању есенције српског идентитета у шајкашкој у Србији и у заједници Срба у Мађарској, која је резултат неговања и упорног држања до вредности које су нам преци оставили у литератури, вери и традицији. Истакао је да је оптација тема која омогућава да се осветле бројне трауматичне, али и светле тачке у националној историји и да је то осветљавање потребно ради самосвесног опстанка српског народа, не само у Мађарској, већ свуда где су га одвели историјски друмови.

Управо је разговор о причама у књизи Милана Мицића омогућио да се наслуте или чак осветле остаци тих друмова, да се пригрле као део личне и колективне, српске, судбине.  

Радујемо се даљем промовисању тема од значаја за српску културу у матици и расејању и захваљујемо се нашим гостима и верној публици на ванредном сусрету!  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*