Започета сарадња ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ и Културног и медијског центра „Српски венац“ из Будимпеште

Започета сарадња ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ и Културног и медијског центра „Српски венац“ из Будимпеште

Општинска народна библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ предвођена иницијативом директора г. Милована Миркова и усрдном подршком Матице српске и г. др Милана Мицића, као и председника Општине Жабаљ г. Уроша Радановића посетом Културном и медијском центру „Српски венац“ у Будимпешти 27. и 28. априла започиње интензивнију сарадњу са Самоуправом Срба у Мађарској и са свим представницима релевантних институција ове заједнице.

ОНБ „Вељко Петровић“ и „Српски венац“ ће бити носиоци ове планиране сарадње на пољу културе, научно-истраживачког рада и образовања.

У четвртак 27. априла у просторијама  „Српског венца“ у Будимпешти је одржан програм који је имао циљ да представи Општину Жабаљ у свим њеним културно-историјским и образовним потенцијалима, али и да пружи одређене информације о тренутним активностима и пројектима у којима су умрежене Матица српска, општина, библиотека и средња школа, а све то како бисмо на пољу културног деловања, у најширем могућем смислу, указали на сродности  и дубинске сагласности деловања ове две релативно мале заједнице у сасвим специфичном контексту националног опстанка.

Програм је отворила директорка Културног и медијског центра „Српски венац“ Зорица Јурковић Ембер, изневши своје надање у плодну сарадњу у будућности и радост због поновљеног, али обогаћеног окупљања у Будимпешти. Затим се скупу обратио Игор Душан Рус, представник Самоуправе Срба у Мађарској, подсетивши присутне још једном на саме почетке сарадње доласком КУД-а „Табан“ у ОЖ августа 2022. године.

Реч је добио г. Милован Мирков, директор библиотеке, и он се осврнуо на основни подстицај сарадње који је жабаљска општина добила иницијативом Матице српске, прецизније г. Милана Мицића, у намери да Матица буде институција која ће Србе расејане у матици и ван граница државе једне другима доводити и повезивати програме који деле национални интерес. Општина је потписивањем протокола о сарадњи предлог прихватила и од тада се програми обогаћују и проширују.

Затим се публици обратио генерални секретар Матице српске г. др Милан Мицић, који као научни радник и књижевник у заједници Срба у Мађарској има дуго искуство познавања људи и прилика. Он је истакао важност започињања традиције издавања зборника Историја насеља општине Жабаљ као конкретног плода сарадње МС и ОЖ, као и важност микроисторијског истраживања у контексту сазнавања о другоме, као о предуслову грађења здраве личне, али и националне свести.

О плодној и разноврсној сарадњи ОНБ и Средње школе „22. октобар“ у Жабљу је говорила наставница Милева Драшко, која је координатор Тима за промоцију школе. Она је сликовито описала најважније пројекте које је школа имала са библиотеком, њихове резултате и указала на могућности које такви пројекти отварају младим људима у савременом свету. Уједно је пренела поздраве директорке Браниславе Кнежевић и упутила присутне у различите образовне профиле које школа пружа у оквиру образовног система.

Програмом је модерирала и завршну реч је дала уредница културног програма ОНБ Варја Нешић. Нагласила је важност увезивања институција у малим заједницама, а кључ тога јесте у квалитетним, отвореним, јасним и добронамерним односима међу људима спремним да одговорно поступају спрам својих позива и личних афинитета на пољу културног рада или рада у јавном животу шире гледано.

Након званичног дела програма, ова посета је постала један угодан разговор са добро знаним пријатељима, са много емоција, искрености, бола, али и радости у сусрету душа и живота који описују лук постојања српског народа на једном широком и разноврсном простору.  

Програму је претходио интервју г. Милана Мицића поводом обележавања стогодишњице оптирања мађарских Срба у Краљевину Југославију.

Подршком Општине Жабаљ директор библиотеке г. Милован Мирков је свечано уручио Културном и медијском центру „Српски венац“ поклоне у виду богато опремљених и изузетно историјско, литерарно и верски вредних монографија. Дружење је настављено у пријатној атмосфери центра уз гостопримство домаћина које се може једино осетити кад се праве нова, али чврста и основана пријатељства.

Посета ће имати своје садржаје и током 28. априла, који ће бити пропраћени на нашем веб-простору.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*