Изложба ликовних радова Софије Ловрић

Изложба ликовних радова Софије Ловрић

Ликовно стваралаштво је одувек сматрано превасходним делом културног живота. Посете изложбама, галеријама, поставкама у музејима јесу један од најпопуларнијих начина да се људи културно обогаћују и оплемењују лепотом. Овог априла је ОНБ “Вељко Петровић” Жабаљ имала част да угости једну веома младу уметницу, девојчицу Софију Ловрић, чији природни таленат је однеговала њена бака, а уочиле су га васпитачице Александра Божић и Добрица Трнинић ипред ПУ “Детињство” Жабаљ, које су предложиле да се ликовни радови Софије Ловрић изложе и да се на тај начин заправо одржи прва самостална изложба малене уметнице. Наша установа је у склопу припреме изложбе саставила један каталог радова, који је уредио директор ОНБ Милован Мирков и у ком су пропратне текстове написали др Здравко Рајчетић и Варја Нешић. Програм који је пратио отварање су употпунили певачи солисти ОШ “Јован Ј. Змај” из Ђурђева својим наступом.

Др Здравко Рајчетић,

теоретичар уметности и медија, библиотекар Завичајног одељења ОНБ

Софија Ловрић: Гест, боја, светло

Ликовно стваралаштво код детета се темељи на неколико битних функција. Пре свега, на развоју когнитивних и мануелних способности, које су у блиској вези са функцијом откривања душевног, односно, оног невидљивог дела живота дечијег бића. И коначно, сама фаза стварања код детета изазива изразит осећај задовољства, чак и већи него кад је ликовно дело завршено.

Ако кренемо од оваквих премиса, којима бисмо утврдили квалитетне елементе у раду једног ликовно талентованог детета попут петогодишње Софије Ловрић, могли бисмо закључити да је реч о ствараоцу чије ликовне способности превазилазе његову хронолошку зрелост и уједно показују један богат унутрашњи живот, препун импресија поводом светла и боја. Софија техником сликања акрила на платну показује и један квалитет више, а то је посвећеност ликовном раду, ком се она несумњиво стално враћа и који је чини срећном.

Сликарски гест овде је изразито зрео, док остале елементе слике Софија интуитивно осећа, упркос чињеници да они припадају вишим фазама ликовног поступка који је својствен једном зрелом и формираном сликару. На крају, рецимо и то да су мотиви на Софијиним сликама, попут цвећа или пејсажа, у њеном извођењу подигнути на један виши ликовни ниво, односно јесу узор како треба развијати дечије ликовно стваралаштво, у целости.

Варја Нешић,

уредница културног програма ОНБ

Библиотека као подршка таленту

Таленат можемо однеговати увек, он не застарева! Ипак, да би таленат дао племените плодове, који се богате животним искуством, сазревањем, радом и креативношћу, најбоље је када се таленат покаже рано, као што је случај са нашом Софијом Ловрић. Унутар мреже коју око маште наше деце плету технологија и све равнодушнији свет, Софија је изабрала да узме маказе и пресече је једним потезом четкице, који је усмерен погледом на природу – онако чисто и љубавно како је може видети дете! Зато се као установа поносимо да свој простор и време отворимо за Софијин уметнички свет, јер би он могао, а можда и морао да нас подсети на речи „Будите као деца!“ Додајемо: сликајте као деца!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*