Изложба Школе иконописа при ОНБ

Изложба Школе иконописа при ОНБ

Након скоро годину дана вредног рада и залагања, Школа иконописа при ОНБ, која функционише под патронатом Општинске народне библиотеке “Вељко Петровић” Жабаљ у сарадњи са Црквеном општином Жабаљ и по благослову Епископа бачког г. Иринеја, осликане су прве иконе рађене техником јајчане темпере на дасци. На иконама су изображени ликови Бачких новомученика и свештеномученика, за шта су се полазници школе и обучавали током скоро годину дана рада.

Како је било у плану и током оснивања Школе иконописа, ОНБ ће организовати свечано излагање икона полазника школе 24. марта, у недељу, у 19.00 часова у галерији библиотеке.

Датум излагања икона се поклапа са обележавањем тзв. Недеље православља, тачније, прве недеље Часног поста, када се Српска православна црква сећа победе над иконоборачким јеретичким покретом у осмом веку, што се сматра једном од највећих победа јединствене и целовите Цркве. Због тога се радујемо да као установа допринесемо очувању традиционалног црквеног сликарства, изображавајући ликове наших светих новомученика, улазећи и сами у лепоте духовног тока који се не зауставља.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*