“Коштана” о судбини жене, уз песму југа, на северу, у ОНБ, са севера

“Коштана” о судбини жене, уз песму југа, на северу, у ОНБ, са севера

Сарадња са српском заједницом у Мађарској је на нивоу општине Жабаљ и њених институција успостављена још 2022. године, а наставља се серијом заједничких састанака, посетом делегације ОНБ Културном центру “Српски венац” и сада узвратном посетом Српског позоришта у Мађарској, коју је подржала Општина Жабаљ, а која је уговорена у оквиру сарадње Културног центра “Српски венац” и Општинске народне библиотеке “Вељко Петровић” Жабаљ за 13. април текуће године.

Српско позориште у Мађарској је на позив директора ОНБ Милована Миркова и уредништва културног програма одлучило да у Жабљу гостује са представом “Коштана”, чију режију и сценарио потписује Мирко Митар Кркељић и која представља новији репертоар поменутог позоришта. Посебно се радујемо што је заправо играње “Коштане” ове трупе било њено представљање на територији матице и на обострано задовољство, публика је одреаговала са апсолутним одобравањем уметничких, глумачких и интерпретативних квалитета представе, те је напунила жабаљску салу! “Коштана” је драма о судбини жене, настала на основу дела творца првог српског психолошког романа, Боре Станковића и она је на различите начине интерпретирана у позоришту, бивајући инспирација, не само драмским уметницима, већ и композиторима, попут Петру Коњовићу. Кркељић потписује режију уверен да је ово једна модерна адаптација која пулсира у складу са питањима која се о судбини жене постављају данас, било да су иста или различита и на која уметност одговара ћутањем или катарзом, као у античкој трагедији, водећи гледаоце у дубине једне душе:

Гледаоци ће током ове једночинке имати прилике да из једног потпуно новог угла виде причу познате циганске певачице из Врања, Коштане. Основна идеја је била да се с поштовањем и опрезношћу према оригиналној драми створи од комада, у ком су игра и плес у првом плану, једна нова драма, која ће приказати психолошки аспекат ликова, наравно, уз добро познате врањанске мелодије и традицију. Током путовања у душу Коштане, Миткета и осталих јунака, имаћемо прилику, да боље упознамо и самог себе, јер као што је речено у представи: „Баш као и песма, тако и ми живимо у безброј различитих облика у души оних, који на било који начин осећају наше постојање.“

Мирко Митар Кркељић, сценариста и редитељ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*