“КОШТАНА” Српског позоришта у Мађарској

“КОШТАНА” Српског позоришта у Мађарској

Сарадња са српском заједницом у Мађарској једна је од ствари на које се ОНБ “Вељко Петровић” Жабаљ посебно поноси, јер она значи посебан допринос међународној размени, неговању српске традиције у матици и расејању и представља темељ изградње истинске мреже програма који су важни, како на локалном, тако и на националном нивоу.

Због тога се радујемо да након састанка са Културним центром “Српски венац” у Будимпешти најавимо гостовање Српског позоришта у Мађарској, које ће се Жабљу, али и први пут српској публици у матици, представити са адаптацијом култне драме по делу Боре Станковича, познатом “Коштаном”, коју је режирао и за коју је сценарио написао наш драги сарадник Мирко Митар Кркељић.

“Гледаоци ће током ове једночинке имати прилике, да из једног потпуно новог угла виде причу познате циганске певачице из Врања, Коштане. Основна идеја је била да се с поштовањем и опрезношћу према оригиналној драми створи од комада у којој су игра и плес у првом плану једна нова драма, која ће приказати психолошки аспекат ликова, наравно уз добро познате врањанске мелодије и традицију. Током путовања у душу Коштане, Миткета и осталих јунака, имаћемо прилику, да боље упознамо и саме себе, јер као што је речено у представи: Баш као и песма, тако и ми живимо у безброј различитих облика у души оних, који на било који начин осећају наше постојање.

Мирко Митар Кркељић

“Коштану” ће глумачка трупа поменутог позоришта играти 13. априла, у биоскопској сали у Жабљу, с почетком у 19.00 часова! Сарадњу установа свесрдно подржава Општина Жабаљ!Добро нам дошли!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*