Књижевно-уметничко вече у Сегедину

Књижевно-уметничко вече у Сегедину

Након првог дана посете Културном и медијском центру „Српски венац“ у Будимпешти и веома драгоцене размене утисака о досадашњим сусретима и плановима које су директори центра и ОНБ, Зорица Јурковић Ембер и Милован Мирков, изнели и потврдили, домаћини су у радну посету Сегедину другог дана посете повели уредницу културног програма Варју Нешић. Ова посета је део програма културне размене две институције културе који подржава Општина Жабаљ на челу са председником Урошем Радановићем и на иницијативу др Милана Мицића испред Матице српске.

Наиме, књижевно-уметничко вече у Сегедину јесте било део пројекта промоције збирке песама 0112  Јоване Вечић, као и уметничких радова Наде Краус. Домаћини вечери били су Српска самоуправа из Деске и Сегедина, као и Удружење Срба из Новог Сентивана, а програм је водила Мина Веселинов испред Удружења Срба из Новог Сентивана. Самим програмом су модерирали Митар Кркељић, продуцент културног програма Културног и медијског центра „Српски венац“ и Невена Богићевић, професорка српског језика и књижевности у Гимназији „Никола Тесла“. Уредница културног програма жабаљске општинске библиотеке Варја Нешић је узела учешће у програму узевши овог пута на себе улогу онога који је у публици и позвана је да пренесе свој утисак о догађају домаћинима како би био објављен у Српским недељним новинама српске заједнице у Мађарској.

Књижевно-уметничко вече у Сегедину одисало је складом, креативношћу и обиљем инспирације у младим људима спремним да својим вештинама, образовањем и уметничким стваралаштвом наставе традицију културног рада на подручју где Срби и данас живе и с поносом опстају, али спремним и да донесу нови дах, нови покрет и створе оно што ће постати српском традицијом тек у годинама које буду одмицале.

Поздрављамо своје драге домаћине и превасходно њихов труд да нас угосте и да нам покажу плодове свог рада, а захвални смо на свакој размени живог искуства и речи које су нам ови заједнички тренуци омогућили.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*