Отварање изложбе икона Бачких новомученика

Отварање изложбе икона Бачких новомученика

Након скоро пуних годину дана преданог рада, полазници Школе иконописа ОНБ изложили су своје радове у галеријском простору библиотеке 24. марта 2024. године. Школа иконописа ОНБ је својеврсни пионирски подухват под благословом Епископа бачког Иринеја и у сарадњи Општинске народне библиотеке “Вељко Петровић” Жабаљ, Црквене општине Жабаљ и учитеља иконописа Пера Цвјетковића и његове супруге Кристине Цвјетковић. Циљ прошлогодишњег рада школе било је осликавање ликова пострадалих током Рације 1942. у Новом Саду и у Шајкашкој. Они су сада први пут по канонизацији, са изузетком еп. Иринеја Ћирића, осликани засебно на даскама, у тзв. традиционалном византијском стилу.

Изложбу су испред Црквене општине Жабаљ отворили протонамесник жабаљски Пера Анђелић и испред установе домаћина уредница културног програма ОНБ Варја Нешић. Јереј Анђелић се осврнуо на духовни значај овакве изложбе који показује прегнуће народа жабаљске општине да се одужи светим прецима, те је истакао да је сама Школа иконописа ОНБ на релативно малој општини, са великим бројем полазника сама по себи феномен који смо дужни да испратимо и да однегујемо. Уредница културног програма је акцентовала преплитање духовног и уметничког значаја који се негује у установи културе, те чини културу оним што она јесте у својој првобитности – осмишљавање наше свакодневице. Такође, она је том приликом пренела поздраве директора установе Милована Миркова и прочитала његово обраћање пристуном скупу које се може прочитати у прилогу тексту. Јереј Пера Анђелић је потом свечано уручио архијерејску захвалницу Његовог Високопреосвештенства Епископа бачког Иринеја директору Миловану Миркову, коју је у његово име примила помоћница директора Анђелка Миловац. Присутни говорници су се захвалили учитељима школе Пери Цвјетковићу и Кристини Цвјетковић на преданом подучавању и истрајности, као и полазницима школе који су са ентузијазмом своје радове привели крају, подаривши свима нама значајан духовни поклон. На крају свих обраћања хор Музичке секције ОНБ којим је руководила Вера Салонски отпевао је песму “Говори Господе”, након чега је изложба званично отворена.

Радови полазника Школе иконописа ће бити отворени за јавност до 30. марта 2024. године. Добро дошли!

Обраћање директора ОНБ Милована Миркова:

Часни оци, поштоване колеге, поштовани инструктори школе, драги полазници наше Школе иконописа и драги гости,

Имам велику част да Вам се данас обратим као директор установе у којој је Школа иконописа под благословом Епископа бачког Иринеја и у сарадњи са Црквеном општином Жабаљ радила с успехом скоро пуних годину дана.

Наиме, и сам одрастајући уз Цркву, верујући да је традиција коју нам предају породица и Црква стожер доброг и смисленог живота, увек сам вољан да подржим идеје које негују ову традицију и које је обогаћују.

Током разговора о могућности отварања и покретања школе, посебно у светлу сећања на Мученике шајкашко-новосадске Рације, схватио сам да у том задатку морамо бити јединствени, ми који радимо у култури, наши свештеници, наши уметници.

Будући да и сам у породици имам пострадалих чланова, свакако је тачно да отварање ове изложбе за мене има емотивни значај и да се данас и ја са вама сећам оних који су своје животе положили, невини, пред непријатељима који су били без милости и то у току другог по реду највећег празника наше Цркве – Божића.

Увек кад погледам фреску у нашем Светониколајевском храму, посвећену овом страдању, белина и хладноћа снега и леда који окружују наше мученике подсете ме да на сваком добром дану, топлом дому и мирно проведеном празнику можемо и морамо захвалити.

Честитам полазницима на успешно довршеним иконама, њиховим учитељима и захваљујем се овом приликом и нашој браћи свештеницима, а надасве великодушном благослову Његовог високопреосврштенства епископа бачког Иринеја.

Хвала вам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*