Отварање изложбе Растка Лечића

Отварање изложбе Растка Лечића

Свака уметност, па тако и ликовна, подразумева причу, да ли у њеном тумачењу, да ли у самом искуству аутора, да ли у искуству посматрача који се причом сећа, у причи себи појашњава своје утиске. Уколико се поведемо речима Иве Андрића, свака прича тиме постаје значајна уколико на овај или онај начин служи човеку.

Растко Лечић, млад је аутор, води порекло из породице која баштини традицију сликарског и иконописачког заната у Чуругу захваљујући оцу Лазару Лечићу, чији радови красе многе домове и установе жабаљске општине, а свакако и шире. Ипак, Растко Лечић је већ и признат аутор, чији аутентичан допринос постаје приметан, а томе су могли посведочити и посетиоци изложбе ликовних радова, отворене 29. септембра у свечаној сали ОНБ у Чуругу

Општинска народна библиотека “Вељко Петровић” Жабаљ, огранак “Петар Коњовић” Чуруг има свој галеријски простор у свечаној сали ОНБ који постаје дом и сигурна кућа за многе изложбене радове, а намера је да установа и надаље у свом простору подстиче афирмацију аутора који се баве ликовном уметношћу, будући да Чуруг, па и цела општина имају богату и развијену традицију бављења академским, али и аматерским сликарством.

Изложбу ликовних радова Растка Лечића, обележену карактеристичним мотивом рибе, свечано је отворила уредница културног програма ОНБ Варја Нешић, затим се публици обратио сам уметник Растко Лечић и потом су вече учинили свечанијим и смисленијим пријатељи аутора, који су одсвирали неколико познатих нумера.

Продајна изложба ће бити доступна посетиоцима наредних десет дана, све до 10. октобра, а може се погледати у свечаној сали ОНБ на захтев упућен дежурном библиотекару, радним данима од 7.00 до 19.00 часова. Добро дошли!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*