Отворена изложба посвећена Јасеновачким Новомученицима

Отворена изложба посвећена Јасеновачким Новомученицима

И ове године, као и претходне, Општинска народна библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ радо је ушла у сарадњу са Црквеном општином Жабаљ поводом организовања Светониколајевских дана и отворила врата своје галерије за поставку изложбе иконографских радова монахиње Марије, посвећене теми страдања Јасеновачких Новомученика.

Само неколико дана уочи отварања Школе иконописа при ОНБ са благословом Његовог Преосвештенства еп. Иринеја, стали смо пред благе и скоро наивне иконографске представе страдања у Јасеновцу и околини, који се убрајају у највећа стратишта 20. века. Сурови, хладнокрвни злочини над цивилима и многобројном децом изображени на иконама, пред нама стоје у радости, преображени светлошћу васкрсења и постају део културе сећања, као подсећања, не искључиво на страдања, већ и на чињеницу да је модерни свет другачији, али су изазови и сада исти – потребно је одбранити достојанство човека, детета и у томе постојано стајати.

Као установа културе верујемо да излагањем ових дечије лепих и дечије радосних радова учествујемо у могућности да се у човеку обнови она радост коју деца носе у свом светоназору и која, сведочимо томе у тешким трагедијама српског друштва последњих месец дана, чини живот сталним простором за чуђење и креативност, љубав – чак и онда када говоримо о неподношљиво страшним догађајима.

Изложбу је испред библиотеке отворила уредница културног програма Варја Нешић, преневши поздраве директора Милована Миркова и увек велико узбуђење и радост пред чињеницом успешне сарадње са свештенством Црквене општине, а поготово у светлу значаја да се промовишу дела црквене уметности у световној институцији културе.

Протојереј Пера Анђелић, архијерејски намесник жабаљски, захваливши се домаћину, говорио је о специфичности ликовног израза ове изложбе, те о духовним аспектима значаја промовисања културе сећања на мученичка страдања у Јасеновцу.

Потом је ђакон Сава Фан прочитао пропратну реч Епископа пакрачко-славонског Јована, који је тематику представљене изложбе повезао у један континуирани низ сведочења косовског завета, тачније, самог савеза склопљеног са Богом, који се у савременој историји другачије пројављује обликом, али суштински значи исто и тиме сведочи о богопризвању целог српског народа у историју.

Изложба ће бити постављена у галерији библиотеке и отворена за јавност све до 3. јуна и позивамо наше суграђане да је погледају и учествују у овом својеврсном духовном догађају и инспиришу се племенитом лепотом и радошћу постављених икона!        

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*