Отврање изложбе о Јовану Стерији Поповићу

Отврање изложбе о Јовану Стерији Поповићу

Библиотеке као установе културе у савременом свету су пред бројним изазовима и у великом послу да освоје своју читалачку публику. Понекад су изазови тог обима да смо у опасности да заборавимо основе сопствене традиције у култури, тачније, да их скрајнемо у неки кутак који јавности постаје све мање видљив, свакако, ненамерно. Због тога се ОНБ “Вељко Петровић” Жабаљ од 2022. године обавезала јавности да ће приређивати једну изложбу годишње посвећену српском писцу, у намери да обезбеди подсетник на живе сокове литерарног стварања који су похрањени и доступни у књигама на нашем језику.

И ове године смо у сарадњи са Олгом Красић Марјановић, ауторком бројних изложби на ову тему, те уз подршку Библиотеке града Београда одржали изложбу плаката о Јовану Стерији Поповићу. Изложба је отворена 18. септембра у галеријском простору библиотеке, у присуству гимназијалаца СШ “22. октобар”, којима је и ове године изложба првенствено намењена ради проширивања контекстуалних знања о познатим српским писцима и делима. У том смислу нам је посебну част својим присуством указао професор српске књижевности 18. и 19. века, др Ненад Николић, предавач на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета у Београду. Проф. др Николић је допунио излагање ауторке изложбе Олге Красић Марјановић, која је надахнуто говорила о положају овог писца у српској култури, осврнувши се на специфичности грађења карактера у драмским делима Стерије, као и освртом на поједине поетичке особености његовог дела потенцијално важне за савремено разумевање Стеријиног дела у кључу меланхоличног односа према свету и животу. Након излагања су ученици учествовали у интерактивном вођењу кроз изложбу трагајући за одговорима на питања у вези са делом и животом писца.

Радујемо се посети уваженог и драгог универзитетског професора др Николића, сада већ пријатељској и трајној сарадњи са драгом Олгом К. Марјановић и заинтересованом учешћу наше деце у овом догађају, као и активној сарадњи са наставним кадром средње школе.

Изложба посвећена Јовану Стерији Поповићу биће доступна јавности све до 27. септембра 2023. године. Добро сте дошли!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*