Откривање споменика “Ратник” у Жабљу

Откривање споменика “Ратник” у Жабљу

У централном новоизграђеном парку у Жабљу на Дан општине Жабаљ, о празнику Светог Димитрија, 8.11.2023. године је откривен споменик Катарине Трипковић под називом “Ратник” који на уметнички и симболички начин представља жртве српског војника у свим минулим ратовима који су прешли преко територије Општине Жабаљ, повезујући тиме чињеницу локалне историје са једном од доминантнијих црта националне историје – симболичком фигуром ратника и војника као онога који је спреман да се жртвује за другог и слободу, упркос свим изазовима савременог тренутка.

Катарина Трипковић је слободна уметница  рођена у Београду 1990. године у ком и сада живи и ради. На Факултету примењених уметности на одсеку вајарство је стекла звање мастер академски вајар 2013. године, а тренутно је докторанд на поменутом факултету. Катарина је члан Удружења ликовних уметника Србије и директор уметничке радионице “Арт Лит”. Прву самосталну изложбу је имала 2019. године, а од 2009. до 2020. године је учествовала на тридесет и једној групној изложби. Занимљиво место у њеном скулпторском раду представља ангажовање на пројекту “Јасеновац . Право на незаборав”. Наиме, скулптура “Ратник” коју данас откривамо на неки начин исто тако симболизује српску слободарску традицију. Ратник нас опомиње да рат није само страдање већ и прилика да се животу да једна виша вредност кроз жртву и херојство, али и чојство – а то је оно она шта нас упућује и натпис као цитат великог писца српске националне судбине Милоша Црњанског:

“Рат који је био,

са свим својим страхотама,

са свим својим

тешким жртвама

и последицама за наш народ,

ипак, изгледа као једна светла,

вечна звезда у ноћи над нама.”

Након откривања споменика пред окупљеним грађанима су говоре одржали генерални секретар Матице српске др Милан Мицић, председник Општине Жабаљ Урош Радановић и директор Општинске народне библиотеке “Вељко Петровић” Жабаљ, Милован Мирков. Будући да смо као установа културе били део пројекта постављања споменика који треба генерације да опомиње на универзалне вредности националног сећања, пригодни говор директора ОНБ Милована Миркова преносимо на званичном сајту установе у целости.

Октобар и новембар су два месеца у којима се у скоро сваком граду наше земље обележавају дани сећања на ратне победе или жртве.

Један од кључних елемената опстанка сваке културе је сећање.

Сећање данас мора да буде стваралачко и живо како би доприносило животу и напретку савремених генерација.

Тако у овом савременом парку у центру Жабља, који треба да буде место окупљања омладине и стварања нових личних сећања у име локалне самоуправе откривамо споменик посвећен симболичкој фигури српске културе – споменик ратнику.

Како да разумемо живот и напредак омладине у складу са подизањем оваквог споменика и натписа који га прати?

Говорећи испред установе која се бави промовисањем и очувањем вредности у култури, свестан сам са каквим изазовима се суочавамо када говоримо о прошлости и о потреби за сећањем – у случају скулптуре Ратник, када говоримо о потреби за сећањем на жртве које је за животе ближњег поднео сваки ратник у минулим ратовима у нашем народу.

Важно је, ипак, да омладина разуме да је лепота овог парка, њиховог родног места и уопште света који је за њих простор отворених могућности плаћена жртвама оних који су били спремни да положе свој живот и који су то схватили и примили као своју службу – што својим положајем тела управо показује наш ратник извајан руком Катарине Трипковић.

Тек уз разумевање да је сећање потребно као подсетник на оно што је дато у залог за наше животе и за опстанак српске државе и културног идентитета, можемо очекивати плодан, стваралачки и леп живот за нашу омладину.

Јер, сви смо део чуда које зовемо живот и он од нас тражи да будемо комплетни: да ничемо из прошлости, живимо сада и наду полажемо у будуће.  

Због свега реченог, као директор Општинске народне библиотеке „Вељко Петровић“ Жабаљ и један од представника локалне самоуправе, подржавам и поздрављам постојање баш оваквог споменика на баш овом месту.

Хвала.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*