Први час Школе иконописа при ОНБ

Први час Школе иконописа при ОНБ

Радујемо се да смо по други пут, али сасвим новим поводом, и овог лета домаћини нашег даровитог фрескописца Пера Цвјетковића и његове супруге Кристине Џвјетковић. Наиме, 3. јуна ове године је званично почела с радом Школа иконописа при ОНБ по благослову Његовог Преосвештенства епископа бачког Иринеја, отворена у сарадњи Општинске народне библиотеке “Вељко Петровић” Жабаљ и Намесништва жабаљског, а уз подршку Општине Жабаљ.

На првом часу се у име домаћина заинтересованим полазницима обратила уредница културног програма Варја Нешић, истакавши значај подршке коју библиотека као установа културе треба да пружа и сакралним видовима стваралаштва и преневши поздраве директора установе, Милована Миркова. Предавачи школе, П. Цвјетковић, мастер ликовни уметник – фрескписац и К. Цвјетковић, мастер примењени уметник упознали су се полазницима и указали на планиран ток наставе који би водио крајњем циљу – излагањем иконографских радова на изложби крајем године 2023. Као представник Цркве се обратио протонамесник Пера Анђелић, говорећи о значају и смислу који икона носи у Цркви као заједници која постоји у савременом свету.

Након упознавања са полазницима, мотивима њиховог прикључивања школи, предавачи су полазницима дали и прве ликовне задатке, о којима се касније и разговарало.

Посебно се радујемо генерацијској разноликости полазника и присуству младих, заинтересованих за упознавање са вештином сликања старом вековима, што свакако говори о томе да иконографија има још много тога да саопшти савременом свету.

Позивамо све заинтересоване који се још увек нису пријавили у Школу иконописа при ОНБ, а имају жељу да се прикључе групи полазника, да се пријаве путем електронске поште на адресу varjica@gmail.com или позову библиотеку на број 021 831 004. Контакт особа за пријаву је Варја Нешић.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*