Препорука књиге: “Бајковита чудовишта” Алберта Мангела

Препорука књиге: “Бајковита чудовишта” Алберта Мангела

У данашње време, ретки су истински заљубљеници у литературу, који су спремни да се, у потпуности и бескомпромисно, посвете трагању за есенцијом читања. Један од њих је аргентинско-канадски есејиста, романописац, књижевни критичар, антологичар и преводилац, Алберто Мангел.

Као дете дипломате пуно је путовао, и од најранијег узраста, непосредно упознавао различите религије, митологије, легенде и предања из целог света.

Богатство различитих култура и ликова које су оне изнедриле опчиниле су Мангела још у детињству. У свом зрелом добу је наставио да негује фасцинацију тим чудесним карактерима, али из перспективе која им је доделила потпуно нову егзистенцију и визуелни идентитет.

У Мангеловој  интерпретацији библијски, митолошки, књижевни, као и ликови  из легенди и фантастике – Црвенкапа, Дракула, Супермен, Алиса, Лилит, Сатана, Дон Жуан, па и наш Марко Краљевић – постају становници овог света, људи од крви и меса, који осликавају наше личне животе и помажу нам у разумевању сопствене стварности.

 Кроз поучне, маштовите, сугестивне и бескрајно интересантне  приче о надалеко познатим демистификованим јунацима, аутор и читаоци његове књиге „Бајковита чудовишта” у издању Геопоетике, доживљавају магијско искуство повратка  у безбрижно окриље детињства.

Сузана Узелац, дипломирани библиотекар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*