Препорука књиге: “Београд кроз кључаонице 100 кућа” Ненада Новака Стефановића

Препорука књиге: “Београд кроз кључаонице 100 кућа” Ненада Новака Стефановића

Ненад Новак Стефановић, српски књижевник, новинар и публициста у својој књизи „Београд кроз кључаонице 100 кућа” води нас у свет скривен иза тајанствених београдских фасада.

Пред нама се  отварају  врата престоничких здања у којима су обитавали највећи умови, државници, научници, књижевници, припадници грађанске елите и великани наше историје. Завирујемо у салоне, канцеларије, библиотеке, музеје, хотеле, кафане и дворишта и откривамо интимне животе славних предака.

Сазнајемо на који је начин Вук Караџић постао ученик Велике школе, како је Иво Куртовић пројектовао зграду Народне библиотеке Србије, где је кућа у којој је становао и испред које је трагично преминуо Арчибалд Рајс.

Зграде и куће само су повод да се упознамо са личностима и догађајима „иза кулиса” званичне историје, које нам писац приказује као свезнајући приповедач, живописно и зналачки. Свака зграда представљена је фотографијом у црно-белој боји како бисмо у потпуности осетили атмосферу и дух старих времена.  

„Београд кроз кључаонице 100 кућа” је богата и садржајна књига, написана топлим и приступачним језиком, тоном који умирује. Она са носталгијом призива сећања на људе и прошлост у најнепосреднијем облику.

Сузана Узелац, дипломирани библиотекар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*