Препорука књиге: „Митови нашег времена” Умберта Галимбертија

Препорука књиге: „Митови нашег времена” Умберта Галимбертија

Чувени италијански филозоф и психоаналитичар Умберто Галимберти у својој књизи „Митови нашег времена”, у издању Издавачке књижарнице Зорана Стојановића из 2018. године, разрешава недоумице савременог човека, оптерећеног логичким и рационалним промишљањем.

Под наративом мита аутор подразумева представљање чињеница логичким језиком, који он сматра неодговарајућим за ову врсту дискурса.

Галимберти верује да је у основи људске психе симболичко мишљење, као примарно аутентично изворно схватање живота, које би човеку данашњег времена могло да пружи растерећење од притиска рација.

Разматрајући индивидуалне и колективне митове, аутор нам разјашњава симболику људских веровања, осећања, интересовања, недоумица, карактера, али и појава које су део свакодневног живота, историје и цивилизације.

Књига се одликује једноставним стилом, обилује зналачким интелектуалним тумачењима различитих индивидуалних и друштвених феномена, почев од љубави, младости, среће, интелигенције, преко моде и моћи, до технике, технологије, глобализације, као и питања физичке и психичке безбедности појединца.

У књизи „Митови нашег времена” Галимберти се непретенциозно обраћа читаоцима различитих узраста и интересовања, који желе да проникну у суштину сопственог бића.

Сузана Узелац, дипломирани библиотекар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*