Признање Матице српске директору ОНБ, Миловану Миркову

Признање Матице српске директору ОНБ, Миловану Миркову

Постајемо као појединци или чланови институција свесни да ништа не можемо учинити сами, на пољу културе, просвете, образовања и целокупног друштвеног живота. Због тога је сарадња једне библиотечке установе са другим установама од националног значаја предуслов истинских резултата, који неће бити значајни само локално, већ и на националном нивоу. Управо је овакву сарадњу са најстаријом и најважнијом установом културе српског народа, Матицом српском, отпочела и ОНБ “Вељко Петровић” Жабаљ, пре свега у вези са одржавањем научног скупа посвећеног историји насеља жабаљске општине и штампањем зборника на исту тему. Ову сарадњу су у континуитету понели и одржавају је генерални секретар Матице српске, др Милан Мицић, и директор ОНБ, Милован Мирков, тако да се она претворила у низ књижевних програма и узајамних посета две установе.

Због свега горе реченог, дужни смо да као установа оставимо траг о једном важном признању. Наиме, на седници Управног одбора Матице српске у фебруару 2024. године директор ОНБ Милован Мирков је изабран у редовно чланство ове установе, што је једногласно потврђено на годишњој скупштини МС 20. априла текуће године.

Такође, ОНБ је на челу са својим директором у процесу проширења чланства сарадника Матице одиграла посредничку улогу јер су за чланове сараднике МС изабрани аутори-учесници Научног скупа о историји насеља општине Жабаљ.

Честитамо нашем директору, г. Миловану Миркову у нади на оснаживање даље сарадње и њен напредак!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*