Промоција романа др Милана Мицића – поводом стогодишњице оптирања Срба из Мађарске 1923. године

Промоција романа др Милана Мицића – поводом стогодишњице оптирања Срба из Мађарске 1923. године

Оптација Срба из Мађарске започета 1923. године као процес насељавања новоформиране Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца српским становништвом на позив матичне државе историјски је процес који тек последњих година добија на значају међу историјским проучаваоцима и у јавности полако проналази своје место. У овоме је значајну улогу одиграло и још увек је игра научно, стручно, али и литерарно и мисиолошко залагање др Милана Мицића, признатог историчара и књижевника, генералног секретара Матице српске у Новом Саду.

У овоме смислу, будући у пријатељској и плодној сарадњи са Матицом српском и др Мицићем, ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ радо преузима на себе део одговорности да пројави и пронесе у јавности причу о Србима оптантима, овог пута уденуту у фикцију и особен литерарни свет који Милан Мицић гради као књижевник, пријатељ и дугогодишњи сарадник Срба у Мађарској и врстан познавалац прилика у којима се српски народ сада налази у Мађарској држави, док је једнако као историчар упућен у вијугави пут постојања српског народа на овим просторима.

Позивамо вас, стога, на промоцију романа др Милана Мицића „Дуго путовање у Табану“ која ће се одржати у уторак 23. маја у 18.00 часова  у галерији библиотеке у Жабљу.

Том приликом ће о књизи говорити аутор Милан Мицић и модераторка вечери Варја Нешић.

Добро сте дошли!   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*