Реч као експонат – Музејска недеља у ОНБ 2023

Реч као експонат – Музејска недеља у ОНБ 2023

Општинска народна библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ, бивајући старатељ Спомен збирке „4. јануар“, и ове године отвара своја врата посетиоцима заинтересованим да погледају експонате из археологије, етнологије, збирку оружја, уметничких слика и легат Владислава Рајчетића.

Како бисмо музејске експонате учинили живима, организовали смо низ радионица и активности за нашу децу од 15. до 19. маја.

Овај низ смо започели оним што нам се за библиотеку чини најлогичнијим – отварањем Речника српског језика.

Наиме, речник као чувар лексичког блага нашег језика у савременом тренутку задобија статус – привилегован, али и изазован – ретке књиге, у смислу ослањања савремених генерација на лексичко богатство које он носи, те у смислу имплементирања научених речи у савремену комуникацију, која је својеврсни непријатељ богаћења личног речника младих људи. Зато смо у сарадњи са ученицима четвртог разреда туристичко-хотелијерског смера СШ „22. октобар“ и уз подршку и идејно учешће наставнице Мирјане Грковић првог дана музејске недеље отворили Речник српског језика и проналазили ретке и непознате речи, чијим значењем смо експериментисали, употребљавајући их у реченичном контексту и промишљајући о могућностима њихове употребе у контексту живота који данас живимо.

Радионица је планирана као дводневна активност, у којој ће учествовати два одељења средње школе у Жабљу. Овим активностима верујемо да шаљемо јасну поруку да је лексичко благо српског језика – похрањено и у књигама, не само у речницима – онај најважнији живи експонат с којим морамо бити у сталној вези како бисмо и нашу културу бојили живим бојама.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*