Школа иконописа при ОНБ почиње са радом   

Школа иконописа при ОНБ почиње са радом   

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког Иринеја, у сарадњи Намесништва жабаљског и Општинске народне библиотеке „Вељко Петровић“ Жабаљ и уз подршку Општине Жабаљ обавештавамо наше суграђане да са радом почиње Школа иконописа при ОНБ!

Икона, традиционално осликана, представља естетско остварење светости и могућност да се види оно невидљиво. Њена успешност лежи у тајни спајања материјалних потенцијала боје, обојености и духовних и психолошких карактеристика. Ипак, иконописац слика са том свешћу да осликава творевину која путује ка Царству Божијем и да се то не може видети, већ тек наслутити самом иконом. Икона данас представља један од најутентичнијих и многим уметницима изазован стваралачки процес, омеђен правилима, али и обликован слободом у изразу коју носи сваки иконописац као личност за себе.  

Отварање Школе иконописа је резултат настојања ОНБ да на разноврсним нивоима подупре уздизање културног живота на општини, а поготово у светлу културе сећања на мученичка страдања људи шајкашке области током Рације 1942. године. Наиме, неговање културе сећања на ове догађаје представља заједничку тачку интересовања наше Цркве и институција културе, па је спрам традиционалног интереса за уметнички ликовни израз на општини одлучено да се овогодишњи рад Школе иконописа окупи око теме представе бачких мученика на икони, што би био и један практични циљ овогодишњег рада.

Школа иконописа ће се одвијати у галеријском простору библиотеке, суботом/недељом. Практични и теоријски део ће полазницима предавати мастер ликовни уметник – фрескописац Перо Цвјетковић и мастер примењени уметник Кристина Цвјетковић.

Перо Цвјетковић рођен је 1993. године у Новом Саду. Благословом Његовог Високопреосвешенства Епископа бачког Господина др Иринеја, 2012. године уписао је Академију СПЦ за уметност и консервацију у Београду. Дипломирао је у класи професора Горана Јанићијевића 2016. године. На истој Академији мастерирао је 2019. године под менторстовом професора Милоша Стевановића. Излагао је више пута на заједничким изложбама у Београду, Смедереву, Зајечару, Лазаревцу, Требињу. Током студија био је стипендиста Епархије бачке. Од 2014. до 2021. године као члан атељеа професора Горана Јовића учествовао је на радовима и осликавању храмова у земљи и иностранству.  Од 2021. године члан је УЛУПУДС-а и ствара самостално.

Кристина Цвјетковић  (девојачко Панајотов) рођена је 1995. године. Осам година је била члан уметничког атељеа “Arles“. Завршила средњу уметнику школу у Београду, на одсеку рестаурације и конзервације културних добара. Дипломирала је 2018. године на сликарском одсеку Факултета Ликовних уметности у Београду, у класи Весне Кнежевић. Мастер студије је завршила на факултету Примењених уметности, на одсеку зидног сликарства, у класи професора Мирослава Лазовића. Сарадња са стручним сарадником Драганом Поповићем. Излагала је самостално, учествовала је на више групних изложби и ликовних колонија у земљи и иностранству. Од 2021. године је члан УЛУПУДС-а.

Позивамо заинтересоване суграђане, поготово оне који имају наклоност ка иконографији и ликовном стваралаштву да се прикључе раду Школе иконописа пријавом на мејл адресу varjica@gmail.com или успостављањем телефонског контакта са уредницом културног програма библиотеке Варјом Нешић позивом на број 021 831 004.  

Први час ће се одржати 3. јуна од 15.00 до 18.00 часова у галерији библиотеке и позивамо заинтересоване за учешће на првом часу да се обавезно пријаве до 2. јуна у 12.00!  

Радујемо се сарадњи и добро нам дошли!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*