Шта је COBISS претрага у ОНБ?

Шта је COBISS претрага у ОНБ?

Шта је COBISS?

Cobiss je скраћеница која означава Кооперативни онлајн библиографски систем и сервисе. То је библиографска база података која омогућава приступ библиографским подацима, књигама, часописима, радовима, дисертацијама и другим публикацијама, укључујући и некњижну грађу. Ова платформа олакшава претрагу и приступ различитим информацијама из света књига, научних радова, некњижне грађе.

COBISS омогућава библиотекама и корисницима онлајн приступ следећим базама података:

  • узајамна библиографско-каталошка база података COBIB – заједнички каталог библиотека које учествују у COBISS систему;
  • локалне базе података – каталози библиотека у COBISS систему;
  • друге базе података у COBISS систему – специјализоване базе података које чине део COBISS система;
  • други информациони извори – стране и домаће специјализоване базе података.

Коме је намењен COBISS?

COBISS је намењен свим корисницима: истраживачима, ученицима, студентима, професорима, пензионерима, итд. Дакле, сваком ко тражи релевантне информације или расположиву грађу у библиотекама, чак и ако је реч о електронској грађи.

Узимајући у обзир да текст пред нама представља упутство за потенцијалне кориснике базе Општинске народне библиотеке „Вељко Петровић“ Жабаљ, биће и представљено претраживање само ове базе на један од могућих начина.

За почетак база се зове ЗАБАЉ, према месту коме припада библиотека и које је додељено од стране руководства COBISS система.

Настала је 17. октобра 2018. године потписивањем Уговора о пуноправном чланству ОНБ у систему COBISS.RS, а уговор је потписан између Народне библиотеке Србије, Центра за узајамну каталогизацију Републике Србије и Општинске народне библиотеке „Вељко Петровић“ Жабаљ.

По завршетку курсева намењених запосленим библиотекарима у ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ, започет је унос података о књижној грађи у базу ЗАБАЉ. До данас су унете 61.924 публикације/књиге. Ово представља 90% укупног фонда Општинске народне библиотеке „Вељко Петровић“ Жабаљ. Од 2022. године двоје запослених је положило и обраду некњижне грађе и почело њену обраду.

Како претражити базу ЗАБАЉ?

Претрага базе ЗАБАЉ се врши на сајту www.sr.cobiss.net. У горњем левом углу у пољу „претражи књигу, часопис, ДВД“ унесете појам претраживања (нпр. историја) или назив књиге или аутора. Потом кликнете на „ТРАЖИ“ и отвара се приказ резултата претраге, али и још једно поље за унос акронима библиотеке, а он гласи: ЗАБАЉ. Још једним кликом на „ПРЕТРАЖИ“ и претрага ће дати резултате у оквиру базе ЗАБАЉ по задатом појму. У низу испод поља за претрагу наћи ћете испис ових резултата. Самим кликом на резултат претраге се отвара прозор са општим подацима о грађи (најчешће о књизи, научном раду, чланку) која се налази и може се наћи у бази ЗАБАЉ, тачније, у оквирима доступног фонда ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ. Захваљујући овом испису, добијате прецизне информације о општој доступности у појединим библиотекама у оквиру мреже ОНБ. ОНБ крајем 2024. године улази у систем електронске позајмице у оквиру COBISS система и сви наши корисници ће добити бројеве под којима ће моћи да претражују и резервишу грађу од куће или са ког било места на ком имају приступ интернету. Такође, на сајту библиотеке се на самој почетној страници налази линк који води директним кликом на базу ЗАБАЉ у COBISS систему и омогућава претрагу базе и овим путем.

Анђелка Миловац

администратор базе ЗАБАЉ

помоћница директора

ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*