Дан у музеју – радионица с матурантима

Дан у музеју – радионица с матурантима

Матуранти туристичког смера Средње школе „22.октобар“ у Жабљу учествовали су 10. маја у радионици упознавања музејске и изложбене поставке ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ у друштву наставнице Мирјане Грковић и модератора радионице Варје Нешић.
Циљ радионице је било упознавање са општом поставком, као и проширивање сазнања о намени и пореклу појединих предмета који припадају археолошкој и етнолошкој поставци будући да је музејска поставка библиотеке део Завичајне спомен-збирке „4. јануар“ и представља значајан и непрескочив део културне понуде у оквирима туризма општине Жабаљ. Такође, последична предност радионице је била у проширивању речника, тачније, учењу нових речи које припадају језичкој прошлости јер означавају предмете који су у савременом друштву ван употребе.


Радионица је осмишљена као игра загонетки, ученици су подељени у две групе и имали су списак загонетки које треба одгонетнути и открити предмете. Игром речи су мотивисани да истражују изложене предмете уз ограничавање времена потраге. На крају, ученици су укратко добили све релевантне кратке информације о предметима које су нашли.

Радионица је била едукативног, али показало се и забавног карактера и радујемо се да је библиотечки простор био полигон једне игре вијуга и инспирација за истраживање!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*