Изложба фото-портрета патријарха Павла

Изложба фото-портрета патријарха Павла

Радујемо се да је с успехом, 16. маја у 18.30 отворена изложба фото-портрета блаженопочившег патријарха Павла, која ће у галеријском простору Библиотеке бити на располагању посетицоима све до 26. маја ове године.


Изложбу је кратким освртом на значај фотографске представе светих људи Цркве као на извесну иконолошку представу отворио отац Миладин Бокорац, као организатор у име Српске православне Црквене општине Жабаљ. Затим је поруку аутора, Марка Вујичића, прочитала наставница Станислава Темеринац. Аутор је нагласио да је личност блаженопочившег патријарха национално и црквено утемељујућа за српски народ, те верујемо да овај споменик његовом служењу Цркви и Богу за живота јесте аманет будућим генерацијама, не само на сећање, већ и на стваралаштво и верност његовим речима и љубави. На крају се присутнима обратила уредница културног програма Библиотеке, Варја Нешић, која је истакла значај живе речи као речи једне свете личности и да смо као установа и народ у сталној обавези да преиспитујемо своју реч и меримо је вагом коју су успоставили они чија је реч примером осведочена као жива. Програм је употпуњен трудом жабаљског хора „Пасторала“. Посетиоци су били у прилици да погледају издања у вези са патријархом којима Библиотека располаже и да послушају аудио-снимке доступних интервјуа које је патријарх Павле дао за живота.


Блаженопочивши патријарх Павле је сигурно личност у времену, коју тек у будућности нећемо моћи, не само смети, да прескочимо говорећи о светости у савременом свету и говорећи о култури дијалога, а свакако о хуманизму и односу рема другоме, на чему се у савременом свету сада инсистира. Цео хуманизам као подлога демократских друштава која желимо градити, на који се слободно и са сигурношћу можемо ослонити почива у једној реченици, оној која заслужује да се погледа сваког јутра, макар и на стаклу огледала у ком се прво угледамо: будимо људи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*