Одржана промоција књиге Драгане Латиновић и Софије Милошевић „Срби из Бугарске. Мале сеобе“

Одржана промоција књиге Драгане Латиновић и Софије Милошевић „Срби из Бугарске. Мале сеобе“

Миграције су усуд (или благослов?) српског народа. Због тога нам је било драго да 12. априла у галеријском простору наше библиотеке угостимо етнолога Драгану Латиновић и проф. др Бориса Кршева на промоцији књиге Срби из Бугарске. Мале сеобе.

Иако се ова књига бави једним специфичним исељавањем које није изазвало тектонске промене на мапи миграција Срба, интересантно је било разумети бројне ситније миграције карактеристичне за простор Војводине. Јер, због њихове уситњености, оне су допринеле потреби да бројне мање заједнице (етничке или конфесионалне) одрже своје обичаје и културни идентитет.

Захваљујући пак интересантном предавању проф. др Бориса Кршева смо чули о културно-историјским условљеностима ових процеса и о њиховој улози у чувању православног као верског и српског како националног идентитета.

Будући да је предавање инспирисало и госте предаваче и посетиоце на присећање на своја искуства у сусретима са појединцима различите конфесионалне или етничке припадности, промоција је прешла у један угодан разговор који је заправо било тешко окончати.
Верујемо да смо као институција културе овом промоцијом допринели осветљавању могућих значења овогодишњег мотивационог слогана у оквиру пројекта Нови Сад – престоница европске културе, јер сеобе душа јесу најважније и есенцијално питање српског идентитета у Војводини, што нам је открио и Милош Црњански, освојен као писац темом завичаја и сеоба: Има сеоба. Смрти нема.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*