Радионица о ветрењачама – ПУ “Детињство”

Радионица о ветрењачама – ПУ “Детињство”


Дана 12. маја текуће године ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ је угостила малишане од четири до шест година из ПУ „Детињство“ огранка „Мудра сова“. Малишани су у оквиру васпитно-образовног програма са васпитачицама Драганом Симић и Радмилом Вечански обрађивали тематску јединицу о ветрењачама па су наши библиотекари Николина Трнинић, Бојана Божић, Сузана Узелац са колегом Здравком Рајчетићем, који се потрудио да припреми презентацију на ову тему спремили једну едукативно-креативну радионицу на поменуту тему како бисмо као установа и од културног и од васпитног значаја подржали рад наших малишана и њихових васпитача.


Радионица је започела разговором о томе шта су ветрењаче, како изгледају, чему служе, како се покрећу и каква је њихова употреба данас. Деца су мотивисана да маштајући и присећајући се изнесу своја гледишта и сећања на обиласке ветрењача у земљи и свету. Многа деца су се присетила тзв. Рођине ветрењаче у Чуругу, коју су имали прилику да посете и повежу је са значајем добијања оновних животних намирница у прошлости. Након конверзације, деца су наставила креативни део задатка и правили су уз подршку модератора ветрењаче од папира, које су са радошћу испробали у дворишту библиотеке, те смо имали прилике да сведочимо једном мини-перформансу.
Надамо се да смо причу о ветрењачи учинили аутентичном и за памћење, а поготово у свету који тежи зеленој економији, која је свакако део будућности наших малишана!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*