Шајкашка, срце српске Војводине – Завичајно одељење

Шајкашка, срце српске Војводине – Завичајно одељење

Ђурђев, Петар и Ђурђев, Александар, Шајкашка, срце српске Војводине, Медија центар „Одбрана“, Београд, 2018.

Сви шајкаши одоше,

лакој лане,

само један остаде,

лагано…

Народна песма „Сви шајкаши одоше“

У предговору издању које овим текстом препоручујемо нашим пратиоцима и корисницима, негдашњи Митрополит загребачко-љубљански и садашњи Патријарх српски Порфирије Перић тврди да „ако ишта непогрешиво изражава сопство нашег народа и континуитет његовог хода кроз историју, онда је то, несумњиво – страдање. И јужно, и северно од Саве и Дунава, без разлике, историја српског народа јесте повест о страдању.“

Књига Шајкашка, срце српске Војводине пружа један сликовит и интересантан преглед на историјски контекст досељавања Срба од најстаријих времена на територију Шајкашке, преко положаја у средњовековној мађарској држави, оснивања Шајкашког батаљона, па све до Другог светског рата. Такође, читаоци могу стећи увид у различите етнолошке, културолошке, географске и друштвене особености територије, што је све пропраћено занимљивим илустрацијама и описима значајних личности.

Уколико желите да у једном лагодном амбијенту и расположењу баците поглед на монографију о Шајкашкој и стекнете општа сазнања о истој, од срца вам препоручујемо ово издање похрањено на Завичајном одељењу Библиотеке.

Информације о могућности задуживања:


*публикација није доступна за изношење из библиотеке
*Завичајно одељење
*централна библиотека у Жабљу
*доступност проверити преко линка за контакт

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*