Српски сликари XVIII-XX века – Реферално одељење

Српски сликари XVIII-XX века – Реферално одељење

Српски сликари XVIIIXX века, Медаковић, Дејан, Нови Сад, Прометеј, 2021. године

Монографија Српски сликари XVIIIXX века Дејана Медаковића је дело ретко високе вредности за националну културу. Наиме, Медаковић је пронашао начин да повеже историју, биографске елементе и уметност, служећи се својим знањем и негујући посебну наклоност према личностима које је обрадио. Већина обрађених сликара је пореклом са територије данашње Војводине. Са успехом су приказани носиоци уметничког развоја нашег поднебља, уметници из XVIII  и XX века. Књига је ближа историји уметности, а мање представља строгу антологију. Дела уметника која се могу видети у овој монографији припадају Захарију Орфелину, Павлу Симићу, Ђури Јакшићу, Паји Јовановићу, Милошу Тенковићу, Новаку Радонићу, Јовану Клајићу и другима.

Овом приликом у монографији по значају издвајамо део посвећен сликару Урошу Предићу због актуелне изложбе његових радова у Галерији Матице српске и позивамо вас, уколико јесте или нисте посетили изложбу, да се у сваком случају позабавите монографијом Дејана Медаковића и упознате се са стваралаштвом Уроша Предића и других великих српских сликара. 

Академик Дејан Медаковић је рођен у Загребу 7. јула 1922. године. Био је српски историчар уметности, универзитетски професор, књижевник и академик, председник Српске академије наука и уметности, декан Филозофског факултета, председник Скупштине Вукове задужбине у три мандата као и потпредседник Српске књижевне задруге.

Информације о могућности задуживања:

* публикација  није доступна за изношење из библиотеке

* Реферално одељење

* централна библиотека у Жабљу

* доступност проверити преко линка за контакт

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*