Траговима предака – матуранти у посети Сремским Карловцима

Траговима предака – матуранти у посети Сремским Карловцима

Након прелепог и смислом и сусретима испуњеног студијског путовања у Будимпешту и Сентандреју, ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ je на челу са директором М. Мирковом 9. марта организовала једнодневну посету Сајму образовања у Новом Саду и едукативни обилазак Сремских Карловаца, некадашње матице српске духовности и просвете.

Путовање је организовано за матуранте СШ „22. октобар“ у Жабљу, а у пратњи су били помоћница директора школе Душка Марковић са наставницима, директор библиотеке г. Милован Мирков и  уредница културног програма библиотеке Варја Нешић.

Матуранти су прво обишли Саборни храм св. Николаја у центру, потом Патријаршијску ризницу, у којој су могли видети бројне предмете велике уметничке вредности, који су некад били у богослужбеној употреби, а данас сведоче о утемељењу модерне културе Срба и о токовима у црквеној просвети.

Уз веома надахнуто вођење водича и наставника историје Карловачке гимназије група је продужила у посету истој гимназији – где се упознала са историјатом и начином функционисања ове до данас елитне образовне институције.

Уз несебично гостопримство ректора Богословије „Свети Арсеније Сремац“, оца Јована Милановића, матуранти су посетили здање богословије, упознали се са њеном прошлошћу и имали прилику за дружење са полазницима школе уз домаћинско послужење.

Последња тачка овог обиласка је био Манастир Ваведења Пресвете Богородице, у ком су ученици могли да се кроз разговор са архимандритом Клеопом Стефановићем, настојатељем манастира, упуте у начин живота у манастиру и уживају у лепоти унутрашњости обновљеног храма. И овог пута, пролазило се путевима предака, посматрајући, слушајући и упијајући сведочанства о животу нашег национа преко Дунава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*