Дечија недеља 2023 у Жабљу

Дечија недеља 2023 у Жабљу

Традиционална манифестација посвећена промоцији заштите деце и дечијих права одржана је од 2. до 8. октобра широм земље у бројним образовним установама, као и установама културе ове године под слоганом “Велико срце деце Србије”.

Општинска народна библиотека “Вељко Петровић” Жабаљ је овогодишњим програмом покушала да одговори на препоруку Министарства за бригу о породици и демографију да се програм Дечије недеље веже за појмове емпатије, вршњачке сарадње, толеранције и развијања позитивних социјалних вештина. Вођени тиме смо организовали низ радионица у вези са психолошком едукацијом, уметношћу, а учешћем деце-радионичара, који су својим вршњацима или млађима од себе, преносили знања и вештине, подстакли смо креативност и дух сарадње међу децом, нарочито задовољни одзивом управо на вршњачке радионице.

Помоћница директора и библиотекарка ОНБ Анђелка Миловац је одржала првим разредима основне школе 2. октобра радионицу под називом “Не слушам те”, на којој су деца увежбавала своје вештине у процесу слушања саговорника, истовремено обраћајући пажњу на процес комуникације као процес који подразумева оног који има право да говори и искаже се и онога који има обавезу да другога саслуша. Деца су покретом, невербално и вербално учествовала у креирању ситуације и скупа са учитељима и радионичарком резимирали своје искуство.

Ученик ОШ “Милош Црњански” Никола Миличић је истог дана ученицима четвртог разреда одржао радионицу израде фигура од пластелина, отворивши истовремено и изложбу својих радова, од којих су неки били импресивни у својој величини и труду уложеном у прецизност радова.

Следећег дана, 3. октобра су ученице ОШ “Ђура Јакшић” у Чуругу Ива Бороја, Нађа Бороја, Анђела Божић и Тамара Божић одржале радионицу израде наруквица, која је била веома посећена и у којој су показале вештину сарадње са вршњацима, као и сналажљивост у самом стваралачком процесу.

Анђелка Миловац је истог дана одржала радионицу средњошколцима СШ “22. октобар” у Жабљу под називом “Како је бити мањина?” у којој су деца радо учествовала, користећи картице са задацима одређеним принципом “стави се у моје ципеле”, чиме су се подстицали да се у складу са социјалним вештинама своје генерације повежу са ситуацијама у којима се налазе деца и млади одређени ма каквом мањинском карактеристиком.

Алекса Марковић, ученик првог разреда гимназије СШ “22. октобар” у Жабљу одржао је веома успешну ликовну радионицу ученицима другог разреда, упознајући их са основама логике мешања боја и бројним алатима који могу бити у употреби кад је реч о раду са темпером. Такође, овом радионицом је подстакнута креативност будући да су деца имала прилику да своја умећа и експерименталне технике примене на тему представе природе у ликовном изразу.

Још једна ученица првго разреда гимназије СШ “22. октобар” Нина Атанасов је деци предшколског узраста одржала музичку радионицу, радећи са њима на упознавању основа нотног система на забаван и прилагођен начин, учећи их песмицама и мотивишући их да графомоторичким вежбама усвоје основне појмове о музици.

Библиотекар Здравко Рајчетић је 4. октобра традиционално ученицима трећег разреда одржао радионицу “Шајка”, која повезује ученике са појмовима завичајности и основним историјским карактеристикама шајкашке области у виду интересантне и интерактивне презентације, као и путем ликовног израза.

Тог дана је Анђелка Миловац одржала радионицу намењену ученицима шестог разреда под називом “Како да тражимо оно што желимо?”, која покреће питања љубазног, асертивног и добронамерног комуницирања међу децом и изнова вербалним и невербалним путем их наводи на закључке корисне за улазак у свет младих и потом одраслих људи.

Последњег дана радне седмице 5. октобра је уредница културног програма и библиотекарка Варја Нешић одржала ученицима осмог разреда радионицу посвећену пријатељству, базирану на асоцијативном повезивању и промишљању о терминима и појмовима којима карактеришемо пријатељство као вид међуљудског односа.

Такође, 7. и 8. октобра су у биоскопској, тачније мултифункционалној, сали Жабља организоване пројекције филмова за децу!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*