Представљање Градске библиотеке “Атанасије Стојковић” из Руме

Представљање Градске библиотеке “Атанасије Стојковић” из Руме

У оквиру новоуспостављене сарадње директора две библиотечке установе – директора Општинске народне библиотеке “Вељко Петровић” Жабаљ, Милована Миркова и директора Градске библиотеке “Атанасије Стојковић” Рума, Дамира Васиљевића Тоскића, а након посете делегације румске библиотеке Научном скупу “Историја насеља општине Жабаљ”, у галеријском простору ОНБ у Жабљу је 11. децембра уприличено представљање издавачке делатности библиотеке “Атанасије Стојковћ” и пројекта који треба да српској културној јавности приближи завичајну личност Руме – физичара, филозофа и поету Атанасија Стојковића.

Директор Градске библиотеке у Руми, Дамир Васиљевић Тоскић је одржао уводну реч, говорећи о својеврсној мисији установе да матичној култури представи једну личност која у свом раду и животу сведочи универзално значење, не само локално или национално и да своју делатност у култури усмери ка афирмацији аутентичног стваралаштва, унутар своје заједнице, али и ван ње, управо оваквим гостовањима и повезивањима за другим установама.

Драгана Ђорђевић, библиотекарка Завичајног одељења и уредница издавачке делатности поменуте установе, презентовала је широк жанровски спектар издавачких подухвата који на годишњем нивоу стварају богат фонд зборника, дечије литературе, литературе за младе, монографских стручних публикација и романескног стваралаштва још неафирмисаних аутора. Она је такође пружила увид у дела самог Атанасија Стојковића која су доживела своја реиздања у оквиру установе, делећи са посетиоцима значајне аспекте њихове актуелности данас.

У трећем блоку излагања је Јелена Видаковић, задужена у установи за медијске пројекте и друштвене мреже, отворила плакатну изложбу посвећену Атанасију Стојковићу, износећи занимљивости о овом Србину са прелаза 18. на 19. век. Након тога је пројектован филм “Бесмртна дела Атанасија Стојковића” ауторке Јелене Видаковић, који је био веома информативан, занимљив, али и поетски осмишљен увид у неке од основних печата живота и дела овог занимљивог и свестраног аутора.

Изузетна нам је част што смо угостили представнике румске градске библиотеке и представљањем њиховог драгоценог и вредног рада омогућили јавности један нови увид у бочну линију српске традиције похрањене у светоназору и раду Атанасија Стојковића, ипак, данас толико актуелну управо својом аутентичном просвећеном цртом видљивом у неговању културе вере, науке, тј. разума и поезије у једном, што савременој српској култури пред изазовима разумевања свих доступних средстава и путева може бити велика инспирација.

Представници су установи и посетиоцима, а пре свега члановима Омладинског клуба ОНБ, поклонили издања румске библиотеке и најновије издање филозофског и поучног литерарног списа “Кандор” Атанасија Стојковића.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*