Промоција зборника о историји жабаљске општине у Сремским Карловцима

Промоција зборника о историји жабаљске општине у Сремским Карловцима

У оквиру Дана Матице српске у Сремским Карловцима које у сарадњи са МС организују др Миладин Калинић испред “Едуко” креативног клуба и Светомир Михаљев испред локалне самоуправе Сремских Карловаца, од 23. до 27. одржане су трибине посвећене издаваштву Матице српске, при чему је 27. октобар био посвећен издавачком подухвату Матице и ОНБ “Вељко Петровић” Жабаљ.

Наиме, у петак 27. октобра је одржана промоција две књиге зборника “Историја насеља општине Жабаљ” у којој су учешће узели директор ОНБ маст. проф. Милован Мирков, проф. др Владан Гавриловић, проф. др Слободан Бјелица и уредница културног програма ОНБ Варја Нешић.

Директор Милован Мирков се осврнуо на саме почетке сарадње са Матицом српском, описавши разноврсност културних садржаја на нивоу општине које је ова сарадња уз непосредно заузимање др Милана Мицића, генералног секретара МС, породила.

Такође, директор Мирков је истакао позитивне ефекте вишегодишњег умрежавања институција које на општини креирају културни живот и усмеравају образовни и васпитни рад, као и развој туристичке понуде, пре свега уз непрекинуту подршку председника општине г. Уроша Радановића. У том процесу значајан удео имају Општина Жабаљ, Туристичка организација ОЖ и ОНБ “Вељко Петровић” Жабаљ у оквиру минулих и текућих пројеката и њихове промоције на локалу и шире.

Потом су се скупу сачињеном од окупљених грађана, ђака и професора Карловачке гимназије обратили професори Филозофског факултета у Новом Саду др Бјелица и др Гавриловић. Професор Гавриловић је начинио једну ретроспективу према постојању зборника на историјске теме на територији општине и шајкашке регије уопште, истичући специфичност издавачког подухвата МС и жабаљске општине. Др Бјелици је поверено да говори о значају проучавања локалне историје у контексту разумевања крупних националних историјских кретања и да у том смислу представи зборнике и уопште сами концепт редовног одржавања научних скупова о историји насеља жабаљске општине као идеалан пример проучавања локалне историје који би могле следити и друге општине.

Разговор је затворила уредница културног програма ОНБ Варја Нешић напоменом о континуираном интересовању истраживача за поједине елементе важних историјских периода у жабаљској општини, који кроје и њен идентитет у оквиру Војводине, али и нације у целини. У том смислу је истакла како се проучавањем оних свакодневних покретачких сила и елемената у стваралаштву и животу у најширем смислу, те проучавањем миграционих процеса, креира разумевање тренутка, сопства, што скупа узев омогућава да разумевањем сопствене локалне културне историје дођемо до самосвести у савременом тренутку, обогаћујући економске, туристичке, али и културне потенцијале своје општине.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*