Дечија недеља 2022. у знаку српске културе!

Дечија недеља 2022. у знаку српске културе!

Општинска народна библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ је у току Дечије недеље 2022. одлучила да нижим разредима Основне школе „Милош Црњански“ у Жабљу понуди низ радионица посвећених различитим аспектима српске културе: обичајним, завичајним и литерарним. Наиме, као установа културе сматрамо да је и познавање матичне културе једно од елементарних права детета које му отвара пут ка усавршавању у смислу знања, али и постепеног освешћивања сопственог идентитета у култури којој припада рођењем и одређењем током живота.
Колеге библиотекари су уприличили три радионице на којима су учествовали ученици уз подршку својих учитељица.

Радионица „Српски обичаји“ за прве и друге разреде


Колегинице Бојана Божић и Николина Трнинић су приредиле забавну радионицу о српским обичајима приликом важнијих верских празника. Радионица је била осмишљена у неколико корака почев од загревања вијуга кроз игру асоцијација, преко контакта са ритуалним предметима па све до разговора о обичајима и искуствима деце, при чему су прваци, будући тек на прагу описмењавања, добили прилику да се ликовно изразе на дату тему.

Радионица „Шајка“ за треће разреде


Колега библиотекар са Завичајног одељења, Здравко Рајчетић, одржао је сада већ познату и интересантну радионицу са намером да ученике упозна са једним важним делом историје њиховог завичаја, уводећи их у географски и историјски оквир Шајкашке, те у чудесни свет граничара и бродића шајки, које су пловиле рекама које уоквирују наш завичај, чувајући његове границе и остајући до данас заштитни знак целе наше општине. Колега Рајчетић је вођен педагошким знањима омогућио деци да кроз презентацију сазнају важне чињенице о шајкашима и шајкама, да кроз разговор сами доносе закључке о бројним питањима и на крају да сами осликају своју шајку, папирни бродић, пуштајући га да плови на пажљиво осмишљеној сцени, а још више у дечијој машти!

Радионица „Стварајмо српску народну бајку“ за четврте разреде


Колегиница Варја Нешић је осмислила литерарну радионицу за четвртаке вођена идејом да је свет бајки, не само као оно што читамо, већ и као оно што можемо стварати, један лековити и смислени свет јасног поретка и јунака, који, иако фантастичан омогућава деци да успоставе јасну хијерархију добра и зла, те улога које јунаци оличавају, а које су заправо толико присутне и у реалном животу. Ученици су најпре кроз квиз о најважнијим одликама српске народне бајке подсећани на елементе који уоквирују радњу и затим су преко флеш картица добили могућност да сами одаберу речи и појмове које ће користити у креирању својих прича. Уз ограничено време и поделу задатака деца су створила неколико занимљивих записа, учећи се при томе и пажљивом изражавању и састављау реченица, као и обликовању својих мисли у складу са оквиром које бајка као жанр задаје. Након креативног дела, екипе су пажљиво слушале бајку друге стране и износиле похвале и замерке, учећи се критичком размишљању, али и поштовању рада својих другова.

Поносни смо на рад наших малишана и радујемо се дружењу идуће године на неку другу тему!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*