Изложба црквеног сликарства Пера Цвјетковића

Изложба црквеног сликарства Пера Цвјетковића


Током финалне вечери Петровданских дана православног културног наслеђа у организацији Општинске народне библиотеке „Вељко Петровић“ Жабаљ и Управа православних парохија у Жабљу и Чуругу отворена је изложба радова живописца Пера Цвјетковића, завичајног аутора из Чуруга.
Радујемо се што ће вољом аутора и на иницијативу Библиотеке изложба остати у библиотечком галеријском простору до 22. јула 2022. године.

Поставка


Посетиоци су у прилици да погледају фреске на платну у пуној величини, те фотографије изложене на паноу, на којима су приказане разноврсне технике које Цвјетковић у свом раду негује. У том смислу, посетиоци могу да сазнају о црквеном сликарству и на основу кратких објашњења основа ових видова рада.

Изложбени пано


Такође, како се изложба налази у библиотечком простору, приредили смо посетиоцима кутак у ком могу прелистати понуђене наслове у вези са византијском историјом, културом, духовном уметношћу, као и књиге о усвајању ове традиције у оквирима српске културе. Изложене су следеће монографије и збирке: Немањићи: творци српског духа и државе Жељка Перовића и Давора Лазаревића, Византијски миленијум Ханса Георга Бека, Портрети византијских интелектуалаца Маргарите Пољаковске, Старо српско сликарство Светозара Радојчића, Историја византијске филозофије В.М. Лурјеа, Икона и иконопоштовање Сергеја Н. Булгакова, као и две песничке збирке Ивана В. Лалића Четири канона и О делима љубави или Византија.

Такође, драго нам је да у складу са покушајем укупног приказа византијске црквене уметности у српској култури посетиоцима можемо омогућити да током посете послушају савремену византијску духовну музику у српској традицији и на црквенословенском језику.


Перо Цвјетковић рођен је 1993. године у Новом Саду.
Благословом Његовог Високопреосвешенства Епископа бачког Господина др Иринеја 2012. године уписао је Академију СПЦ за уметност и консервацију у Београду. Дипломирао је у класи професора Горана Јанићијевића 2016. године. На истој Академији мастерирао је 2019. године под менторстовом професора Милоша Стевановића. Излагао је више пута на заједничким изложбама у Београду, Смедереву, Зајечару, Лазаревцу, Требињу. Током студија је био стипендиста Епархије бачке. Од 2014. до 2021. године члан је атељеа професора Горана Јовића, под чијим менторством учествује на радовима и осликавању храмова у земљи и иностранству. Од 2021. године члан је УЛУПУДС-а и ради на самосталним пројектима осликавања цркава.

Перо Цвјетковић


„Црквена уметност уопште је настала као визуелни знак и из потребе верних да своју веру искажу путем уметности. Како у Цркви постоји усмено предање које се преноси из генерације у генерацију, писмено предање у виду Јеванђеља и дела Светих Отаца, тако постоји и икона као вид ликовног предања. Јеванђеље нас позива на живот у Христу, а икона нам тај живот приказује.“
Перо Цвјетковић, аутор изложбе

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*