Вече Византијске духовне културе у српском наслеђу

Вече Византијске духовне културе у српском наслеђу

Радосни смо да прогласимо финални сусрет Петровданских дана православног културног наслеђа успешно завршеним!
Наиме, у уторак, 12. јула 2022. године, у дворишном простору Библиотеке је у 19.00 часова одржан културно-уметнички програм под називом Византијска духовна култура у српском наслеђу, који је организовала Општинска народна библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ у сарадњи са Управама православних парохија у Жабљу и Чуругу.
На почетку програма, гостима и учесницима се обратила уредница културног програма Варја Нешић и захвалила се на усрдној и континуираној подршци и сарадњи у организацији ове манифестације директору ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ, господину Миловану Миркову, као и високопречасном протојереју Миладину Бокорцу, архијерејском намеснику жабаљском са свештенством.


Вече смо замислили као својеврсни уметнички перформанс, намеран да становницима наше општине посведочи лепоту присуства византијског наслеђа у плодовима српске културе, поготово у смислу појачаног интереса стваралаца за ово наслеђе данас.
Презвитер Радоје Марковић је говорио о основним историјским и културолошким условима додира византијске културе са српском у средњем веку, истичући превасходне посреднике у овим додирима – светородну владарску лозу Немањића.

Млади живописац из Чуруга Перо Цвјетковић, који у свом раду негује традиционални византијски стил фрескосликарства, на летњој позорници је изложбено представио своје радове у различитим техникама и формама и упутио посетиоце у основе разумевања иконе у смислу технике сликања, али и у богословске основе ове форме сликарства.

Изложба Пера Цвјетковића ће до 22. јула бити доступна посетиоцима библиотеке да је погледају и биће пропраћена могућношћу да се послуша и музичко византијско наслеђе, као и да се прелистају књиге у вези са овом тематиком.


Програм су музички и естетски употпунили појци хора при Школи црквеног појања „Свети Јован Дамаскин“ из Новог Сада под вођством ђакона др Владимира Антића, који су одабрали духовну музику у сагласју са темама стихова модерног српског песника Ивана В. Лалића, уводећи тиме посетиоце у хармонијске лепоте стиха и музике инспирисане древним наслеђем Византије.

Поменутом значајном песнику националне књижевности с краја 20. века читањем стихова се посветила Дубравка Дудић, а уредница културног програма је тумачећи основе поетике песника затворила ово вече, наглашавајући значај мере и сагласја као очуваних античких идеала унутар једне хришћанске културе и цивилизације каква је била Византија, која нам се као културни феномен, управо због тренда прекомерности у савременом свету, показује не само стваралачки интересантом, већ и насушно потребном.

Радујемо се овој у пуноћи оствареној сарадњи, захвални смо одзиву наше публике и позивамо вас да и надаље пратите дешавања у нашој Библиотеци!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*