Одржана пројекција филма „Деца бесмртности“ и гостовање протојереја-ставрофора Бранка Ћурчина

Одржана пројекција филма „Деца бесмртности“ и гостовање протојереја-ставрофора Бранка Ћурчина

У четвртак 22. децембра смо имали велику част да у оквиру манифестације посвећене обележавању осамдесетогодишњице од погрома  1942. године  под називом „Дани сећања на ледену тишину – 80 година од Рације 1942“ угостимо протојереја-ставрофора Бранка Ћурчина, старешину Храма Вазнесења Господњег на Клиси у Новом Саду.

Отац Бранко Ћурчин је својим чувењем које је стекао као духовник у Новом Саду и у заједници „Земља живих“ окупио бројну публику у галеријском простору библиотеке.

На почетку вечери је приказан филм „Деца бесмртности“ у продукцији Епархије бачке, у ком је отац Бранко Ћурчин, иначе пореклом из Чуруга, главни наратор који гледаоце води кроз стратишта у Шајкашкој и у Новом Саду, те кроз потресне разговоре са сведоцима погрома.

У разговору који је уследио са протонамесником Пером Анђелићем отац Бранко је подвукао, колико трагичност, толико и драгоценост ових догађаја за српски народ на овим просторима, јер положена жртва заправо представља залог, како вечног, тако и нашег овоземљаског постојања на простору многострадалне Шајкашке у вековима који претходе, све до новије историје.

Овим духовним сусретом, који је једним својим краком зашао у простор историје као жртвом преображеног времена пред којим стојимо као сведоци, завршен је други дан манифестације.

Очекујемо своју верну публику и данас, 23. децембра  у 19.00 часова, на предавању академског сликара и иконописца Радмиле Несторовић, која ће својим предавањем тему којом се ових дана бавимо потпуно изместити у један простор уметничке обраде, чему се као установа културе посебно радујемо!

Добродошли!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*