Отворена изложба посвећена страдању током Рације 1942.

Отворена изложба посвећена страдању током Рације 1942.

У оквиру манифестације „Дани ледене тишине – 80 година од Рације 1942“ коју организују Црквена општина Жабаљ и Општинска народна библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ првог дана манифестације 21. децембра у 19.00 часова је у галеријском простору библиотеке свечано отворена изложба о страдању православног свештенства током новосадско-шајкашке рације 1942. године, аутора Петра Ђурђева, директора Историјског архива града Новог Сада.

Отварању ове драгоцене изложбе присуствовала је бројна публика, председник Општине Жабаљ, г. Урош Радановић, аутор изложбе – г. Петар Ђурђев, а у име организатора скупу су се обратили архијерејски намесник жабаљски јереј Пера Анђелић и Варја Нешић, уредница културног програма општинске библиотеке.  

Г. Ђурђев је надахнуто говорио о историјском пресеку догађаја у међународној и национално политици који су претходили овом злочину окупационих снага и подвукао је значај обележавања оваквих догађаја, који проналазимо у исцрпљивању смисла страдања за српски народ кроз целокупну историју, а у чему постоји усрдна подршка градске и покрајинске власти у Новом Саду, као и Епархије бачке.  

Архијерејски намесник је као главни иницијатор одржавања ове изложбе под благословом Епископа бачког Господина Иринеја дао реч о сасвим новој духовној перспективи за молитвени живот који доноси канонизација мученика пострадалих током Рације 1942.

Варја Нешић је приликом отварања нагласила подршку општинских власти и значај залагања директора ОНБ, г. Милована Миркова, у остваривању конкретних услова да културни живот као духовно и интелектуано уздизање заживи на територији општине и постане доступан свим суграђанима како бисмо заједно живели живот свесни своје прошлости и том свешћу изграђивали садашњи тренутак. Такође, истакла је да ће изложба бити отворена за посете најраније до православног Бoжића 2023. године.

Позивамо све кориснике, посетиоце и пријатеље Библиотеке да 22. децембра у 19.00 часова присуствују пројекцији филма „Деца бесмртности“ и предавању протојереја ставрофора Бранка Ћурчина и  да 23. децембра у 19.00 часова буду присутни на литерарно-ликовној вечери када ћемо угостити иконописца Радмилу Несторовић која ће говорити о иконографској представи мученика пострадалих током Другог светског рата.  

Добродошли!     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*