Одржана промоција збирке прича Илије Туцића „Приче иза фиранге“

Одржана промоција збирке прича Илије Туцића „Приче иза фиранге“

Општинска народна библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ је имала велику радост да 26. априла угости у јавности, која нам у култури намеће толико тога само споља миришљавог и у ружичасто офарбаног, аутора чија је појава свим, али заиста свим Војвођанима који што год читају сасвим позната и вољена – Илију Туцића. Не само да су вољене његове збирке прича, већ се чини да се на једном дубоко људском нивоу између овог аутора и публике која прати ову његову, како сам каже, мисију по Војводини дешава повезивање и развија однос – љубави.
Илија Туцић је промоцију своје књиге одржао као једно ванредно предавање – преиспуњено историјским подацима, етнографски, а понајвише подацима који чине живот или сећања његове породице, фамилије и људи које је на својим путовањима сретао.
По професији новинар, а рекли бисмо, по позиву писац, и то онај са позивом мисионара.
Свака мисија има свој циљ, а има и територијално омеђење – јуче је Жабаљ био тачка сусрета и, верујем, заједничког гонетања на питање шта то заиста чини Војводину коју волимо, те у чему је њена аутентичност. Сигурно сада знамо да није у вицевима о Лали и Соси, а верујемо да ће наши читаоци, позајмљујући књигу у библиотеци, одгонетнути на ово питање у оној мери која ће задовољити њихову глад.


Јер, као што смо се јуче подсетили слушајући Илију Туцића, идентитет као осећање сопства зависи од тога колико јасно и квалитетно можемо себе изразити, а приче о аутентичностима војвођанских живота су премошћавање оне немости коју у себи носимо и живота који чека да буде обогаћен нашим постојањем.
Наша Библиотека, као хранилница завичајног наслеђа, тражи светионике у култури и драго нам је да смо један такав светионик који је управљен ка завичају пронашли у плодном аутору и инспиративном саговорнику Илију Туцићу јер, „када живиш у равници, онда ти је свака грађевина, сваки човек на хоризонту, тачка према којој се управљаш. Светионик.“ Тако рече Илија Туцић, мо можемо само да се сложимо!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*